Jon Fosse belönad för sina romaner

Claes Wahlin om Nordiska rådets priser

Jon Fosse.

Sverige fick två av Nordiska rådets priser. Barn- och ungdomslitteraturpriset gick till Jakob Wegelius Mördarens apa. Den fick förra årets Augustpris och är en fortsättning på Legenden om Sally Jones, som också gav honom Augustpriset 2008. Också musikpriset gick till Sverige, basisten och kompositören Svante Henryson.

Den norske författaren Jon Fosse är i Sverige huvudsakligen känd för sin finstämda och säregna dramatik. Det är synd att hans romaner, som en gång översattes till svenska, kommit i skymundan. På svenska finns Stängd gitarr, Båthuset, Flasksamlaren, Melancholia, Morgon och kväll, och Det är Ales / Sömnlösa utgivna. Det är berättelser av yppersta klass.

Men nu har han fått Nordisk Rådets litteraturpris för trilogin Andvake (Sömnlösa), Olavs draumar (Olavs drömmar) och Kveldsvævd (Kvällning).

Det är tre tunna romaner, omkring 200 sidor tillsammans, men med hög specifik vikt. I den första delen söker det unga paret Asle och Alida rum, hon ska till att föda, han har begått ett mord. I andra delen ger sig Olav (som Asle nu heter) av för att köpa en ring, för att ge sken av han och Åsta (som Alida nu heter) är gifta. Det går illa, och i sista delen är det Alides dotter, Ales, nu gammal och med en son, Sigvald, som är den som berättar historien om vad som timat. Också Sigvald har en son: Jon.

Böckerna färgas av kristen mystik och bär legendens särmärke. Samtidigt är språket precist i sina omtagningar, men liksom sjungande; männen i de olika generationerna är också spelmän. Läsaren kommer tätt inpå personernas medvetanden, som ett slags sensoriska satelliter följer man deras vandring och öden. I vår kommer trilogin på svenska.

Filmpriset gick till Island, Dagur Káris film Fúsi (om en snäll jätte). Svenska Gentlemen blev således utan. Natur- och miljöpriset fick Färöarnas kraftbolag SEV, som sysslar med grön energi.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.