Yttrandefrihet betyder inget för slöjhatande politiker

Fallet i Skurup blir helt avgörande för svenska kommuntjänstemän

Mattias Liedholm, rektor på Prästamosseskolan i Skurup, blev på skärtorsdagen avstängd från sin tjänst. Han har tidigare vägrat införa det kommunalt beslutade slöjförbudet på sin skola, med hänvisning till vår grundlagsskyddade religionsfrihet.

På skärtorsdagen hörde några anställda av sig till rektor Mattias Liedholm på Prästamosseskolan i Skurup. Hans mail fungerade inte längre.

Vad hade hänt?

Liedholm kollade själv och upptäckte att han var bortkopplad från skolans alla datorsystem. När han försökte ringa skolchefen för att få veta varför, blev han borttryckt sex gånger. Till slut fick han besked i ett sms.

Du är avstängd från jobbet.


Liedholms märkliga inledning på påskhelgen är kulmen på en infekterad strid som pågått sedan mitten på december, då SD, M och Skurupspartiet (ett invandrarfientligt miniparti bildat av några avhoppade moderater) beslutade om en ny integrationsplan. I den förbjuds alla former av slöjor i kommunens skolor. Både för lärare och elever.

Mattias Liedholm meddelade snart att hans skola inte tänkte följa beslutet eftersom det bryter mot grundlagens skrivelse om religionsfrihet.

Sedan dess har Skurups högerallians gjort allt för att få honom att backa. Och nu är han alltså avstängd. Den moderata ordföranden i skolnämnden Åsa Ekblad påstår på Facebook att det beror på att det finns ”allvarliga brister” i Liedholms ”ledarskap” och hänvisar till att det pågår en ”utredning” mot honom.

Men enligt mailkorrespondens som Aftonbladet fått se handlar den så kallade utredningen i grunden om ett fåtal triviala personalärenden. Bland annat att Liedholm förlängt en anställning för en assistent vars lön betalas av arbetsförmedlingen, utan att kommunicera med personalavdelningen.

Personen är muslim och bär slöja.

Är detta alltså skälet till att han stoppas som rektor?


Inte bara svenska muslimer bör hålla andan – även svenska kommuntjänstemän borde ta det här på största allvar. För här står frågan om vad kommunpolitiker kan komma undan med på sin spets. Kan de på lokal nivå fatta beslut som står i direkt konflikt med grundlagen? Och ska de sen kunna tysta sina kritiker genom att undergräva deras trovärdighet?

Mattias Liedholm är i grunden inte någon vänsterradikal. Tvärtom är han en före detta moderatpolitiker som först på sistone hoppat av partiet. Själv säger han sig bara slåss för sina elevers grundlagsskyddade rättigheter.

Han har motiverat sin hållning genom att bland annat lägga ut en artikel på skolans Facebooksida, där Skolverket påpekade att slöjförbud inte är tillåtna i svenska skolor. En artikel från nyhetsbyrån TT som publicerats på Aftonbladets sajt.


Men inte heller yttrandefriheten betyder något för Skurups maktfullkomliga slöjhatare.

Den lokala skolpolitikern Loubna Stensåker Göransson (M) blev rasande på facebookinlägget. Enligt henne innehöll artikeln ”ogrundat tyckande” som dessutom publicerats i ”kvällspressen”, något hon upprepade ett tiotal gånger när hon intervjuades i radions P1.

Liedholm tvingades till slut att ta bort artikeln.

De hysteriska kommunpolitikerna i Skurup har dock stött på motstånd. En av dem som tagit strid är Matz Nilsson, ordförande för Sveriges skolledarförbund. Han har tidigare anmält kommunen till Justitiekanslern och menar att det finns ett direkt samband mellan anmälan och att Liedholm nu förlorar sina arbetsuppgifter.

– Jag kopplar det direkt till rektorns yttrandefrihet, säger han.

– Det här är ett oerhört viktigt ärende för alla inom kommunal förvaltning. Ska man med lokala beslut i fullmäktige kunna tvinga dem att bryta mot lagar?


Men det är ändå beklämmande att så få anställda inom Skurups kommun backat upp Mattias Liedholm. Utåt sett har han mer eller mindre fått stå ensam bland dödshot och politiska trakasserier.

De som hade makt att säga ifrån, har tigit.

När jag når Mattias Liedholm verkar han uppgiven. Han tror inte längre på en framtid som skolledare i Skurup. Den båten har gått, säger han.

– Det kostar på att stå upp för demokratiska rättigheter. Hoppas bara att mina elevers nästa rektor vågar stå upp för dem.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.