Regeringen hotar Sveriges kulturarv

Sveriges museer larmar om akut läge när husen rasar samman

Naturhistoriska riksmuseet har akuta problem och stora delar av museet är obrukbart.

När kulturminister Parisa Liljestrand hösten 2022 presenterade den nya regeringens första kulturbudget var Sveriges Museer kritiska. I korthet innebar förslagen att den fria entrén på statliga museer slopades med kort varsel, att kulturen fick en miljard mindre än året innan och att de aviserade återstartsbidragen för kulturlivets återhämtning efter pandemin uteblev.

”Det är en prioritering i en tuff ekonomisk tid”, sa Liljestrand då.

Ett år senare är läget kritiskt på flera håll. Svältkost ger mager verksamhet. I vintras gick Nordiska museet ut och berättade att de inte hade råd med uppvärmningen, att personalen fick sätta på sig koftor. Nationalmuseum har behövt stänga en extra dag i veckan och krisen har gradvis eskalerat, med nuvarande finansieringsmodell kan Nationalmuseum behöva flytta.

 

Nu kan branschorganisationen Sveriges Museer meddela att ytterligare ett nationellt flaggskepp – Naturhistoriska riksmuseethar akuta problem och är stängt för allmänheten tills vidare. Putssläpp är på museet ett sedan länge välkänt och oåtgärdat problem, men nyligen rasade flera hundra kilo från taket, betydande ytor på museet är nu rödflaggade med hög riskvärdering och stora delar av museet är obrukbart i nuvarande skick.

Detta har lett till stängda utställningar, stängd restaurang, stängda hörsalar, stängda samlingar, stängda kontor och labb för personalen. Naturhistoriska riksmuseet kan i dagsläget inte fullgöra sina uppdrag att vårda föremål, att bedriva forskning och att bedriva publik verksamhet. Intäkter uteblir och kostnaderna rusar.

 

Liljestrand och hennes regering har med besparingar, orimliga hyressättningar och eftersatt underhåll satt en dolk i ryggen på ett flertal museer med resultatet att de blöder. Nationalmuseum och Naturhistoriska riksmuseet utgör dessutom dubbla kulturarv, då både fastigheterna i sig och verksamheterna som bedrivs i dem är av riksintresse för medborgarna i hela landet, för tusentals skolelever, barn och unga.

Om inte de nuvarande förhandlingarna om statsbudgeten leder till höjda anslag och en översikt av kostnadshyresmodellen (marknadshyra där det inte finns någon marknad) är det mycket möjligt att Liljestrand går till historien som kulturministern som slaktade några av Sveriges mest besökta och älskade museer.

 

Är det fortfarande så här tufft Liljestrand vill prioritera och därmed bli kulturminister i ett land med ett stängt Nationalmuseum och ett stängt Naturhistoriskt riksmuseum, där regeringens politik utgör ett hot mot det egna landets kulturarv?

 

Gunnar Ardelius är generalsekreterare för Sveriges Museer

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.