När du kör ensam samåker du med Putin

En gång var Sverige världsbäst på klimatomställning – och vi kan bli det igen

Energibesparingskampanj i USA under andra världskriget, den gången var det Hitler som var despoten.

Har ni hört talas om julgransskam? Det låter som ett skämt, men för min mamma var det en realitet när hon stod på uppfarten i en villaförort till Eskilstuna och såg granarna släckas. Året var 1975 och världen hade nyligen drabbats av den första globala oljekrisen. På kort tid lanserades en folklig energihushållningskampanj och mamma berättar att det var en oerhörd synd att låta granen stå och lysa.

På många sätt påminde det om den så kallade flygskammen, med skillnaden att det inte var en exklusiv grej för journalister i Stockholms innerstad. Även arbetare i en förort till Eskilstuna var då med på noterna. 


Jag kommer att tänka på den kampanjen när debatten kring rysk energiexport blir alltmer högljudd. 30 procent av oljan och 40 procent av naturgasen i EU kommer från Ryssland. Det är därför helt riktigt, som Karin Pettersson påpekat, att vi är med och finansierar Putins krig i Ukraina. Skamligt är bara förnamnet! Men pengaflödet till långdistansmissiler och pansarvagnar kan upphöra om vi ställer om och – inte minst – sparar på energi.

Detta är tillfället som klimatrörelsen väntat på. Och i Sverige har vi en utmärkt modell att inspireras av.


I samband med 70-talets oljekriser inleddes en febril kampanj för att frigöra oss från Opec-ländernas flöde. Nya byggnormer med fokus på minskad energianvändning, energirådgivning och kommunal energiplanering infördes. Vattenkraften byggdes ut kraftigt. Likaså atomkraften vilket gjorde att Sverige blev det kärnkraftstätaste landet i världen i början av 1980-talet. Samtidigt satsade man på fjärrvärme, en klimatsmart energi som skapar skalfördelar genom förbränning i centrala anläggningar.

Under 70-talet blev Sverige världsbäst på omställning – trots att begreppet ”klimatpolitik” ännu inte var uppfunnet. Märkligt nog är detta i princip bortglömt i dag. Tricket var att alla krafter i samhället drog åt samma håll: kommuner, privatpersoner, stat och industri. Olof Palmes ord var vägledande: ”Samhället är människans verk. Om något är fel kan vi ändra på det”.


I och med kriget i Ukraina har EU vaknat. Man har rekommenderat medlemsländerna att sänka priserna på kollektivtrafik och få fler att hemmajobba. Det är bra – men Sverige skulle kunna gå före med sin energibesparingsmodell. Som omställningsmaestron Staffan Laestadius påpekat räcker det inte med effektiviseringar – energiuttaget måste minska permanent. 2022 borde gå till historien som ett nytt ”planhushållningens år”.


Själv har jag ett förslag på hur vi kan komma i gång. Låt oss starta en kampanj för att få människor att samåka mera. Inspirationen kommer från USA under andra världskriget, då man behövde frigöra drivmedel åt försvaret. Mottot var: ”Åker du ensam, åker du med Hitler” – och kampanjen fick det enskilda bilåkandet att i princip upphöra. Varför inte byta ut en despots namn mot ett annat?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.