Världens mest märkvärdiga röst

Cecila Bartoli som Semele från Zürichs operahus.Copyright: Suzanne Schwiertz

Det är inte till Kungliga Operan som man ska gå om man vill höra de riktigt stora sångsolisterna. Inom loppet av tre veckor framträder i stället tre internationella stjärnor på Stockholms konserthus. Förra veckan var det Renée Fleming, i går Cecilia Bartoli och om en dryg vecka Torsten Kerl. Musiken är internationell, sägs det, men operahuset verkar ha svårt att kommunicera med sina institutionella släktingar.

Hur som helst var Cecilia Bartoli alldeles storartad på scenen i går kväll. Hon har varit här ett flertal gånger och publikens välkomstapplåder verkar redan i förväg veta hur bra det ska bli. Programmet utgår från Maria Malibran, den kanske första riktiga operadivan, som med en röst som måste ha varit både omfångsrik och tekniskt virtuos tog västvärlden med storm i början av 1800-talet.

Bartoli sjunger flera nummer från cd:n, som familjärt döptes till blott Maria, men också (tack och lov) några ytterligare arior av Rossini. Till höjdpunkterna hör Mendelssohns vackra Infelice, liksom finalarian ur Rossinis Askungen och Bel raggio lusinghier ur densammes Semiramide. Bartolis mezzosopran är inte, vilket man kan tro om man hör henne på cd, världens största. Däremot är den förmodligen världens enda som så skickligt och lekfullt kan röra sig i registret och bemästra tempot. Nästan hela tiden verkar det som Bartoli bara övar sig, som finns det lika mycket röst kvar och enda skälet till att en aria tar slut, är att noterna gör det.

Orkestern La Scintilla med sin sammetsmjuka och täta klang, dessutom oerhört disciplinerad, passar Bartolis lekfulla virtuositet. La Scintilla är också den orkester som hörs i en färsk dvd med Cecilia Bartoli, Händels opera Semele (Decca 074 3323) från Zürichoperan, under ledning av William Christie.

Robert Carsens eleganta regi förlägger Händels mytologiska historia i en modern samtid där Semele förhäver sig genom att förföra kungen och önska sig guld och gröna skogar. Här har också Bartoli sällskap av utsökta solister som Charles Workman (Jupiter), Birgit Remmert (Juno) eller Isabel Rey (Iris), den sistnämnda inte bara en sopran av hög klass, utan också en fantastisk komedienne.

En massa plus till den dvd:n också.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln