Varför låter Israel barn dö av svält i Gaza?

Det vi ser hända nu kan vara en ny Nakba

Enligt IPC befinner sig nu 1,1 miljoner människor, över hälften av invånarna i Gaza, på risknivå fem, som är den högsta. Därmed riskerar de akut undernäring eller svält.

Jag läser en rapport med ett innehåll som är torrt, sakligt, ofattbart.

Bakom den står 18 avsändare, från WHO, Rädda barnen, Världsbanken och Oxfam. Språket är faktaspäckat. Jag fastnar vid meningen: famine is imminent. Hungersnöden står för dörren.

Rapporten beskriver hur människor i norra Gaza redan svälter ihjäl och hur situationen snabbt förvärras. Många fler kommer att dö, mycket snart. Inom dagar, veckor. Värst är det för barnen.

Om man redan är undernärd och under fem år gammal räcker det med en infektion eller en lätt sjukdom för att dö. Eftersom en stor del av byggnader och infrastruktur i norra Gaza är sönderbombade och det inte finns rent vatten eller toaletter, är många redan sjuka och försvagade.


Om inget ändras inom de närmaste dagarna, så kommer det att gå snabbt, för små barn har väldigt lite motståndskraft.

– Den hastighet med vilken denna av människan skapade svält har drabbat Gaza är fruktansvärd, sade Cindy McCain i veckan. Hon är republikan, var gift med den  före detta senatorn John McCain och är chef för FN:s livsmedelsprogram WFP.

”Denna av människan skapade svält.” Jag tänker på de orden, och på bilderna på de allt smalare, sköra små kropparna. Blicken vill vända bort sig, ta en annan väg. Men barnen finns där.

Det är inte krig vi pratar om nu. Detta är något annat.


För fem månader sen fanns ingen svält i Gaza. I tidigare krig och konflikter i området, genom den långa, förödande blockaden har alltid leveranser av mat och förnödenheter kommit igenom murarna och gränserna, fram till människorna på landremsan vid Medelhavet.

Ändå är situationen ingenstans så akut som i Gaza

Nu kommer maten inte fram. Nej, det är fel uttryckt. Mat släpps inte igenom, de stoppas av den israeliska militären.

Jag pratar med Carl Skau, biträdande chef för FN:s livsmedelsprogram WFP.

– I söndags kunde vi köra igenom med 20 lastbilar, längs den väg som går längs barriären som utgör Gazas gräns. Vi lyckades distribuera maten så att den kom fram. Men i måndags och i tisdags släpptes vi inte igenom. Vi vet inte varför.


WFP har också mat via luften i så kallade air drops. Men det är ineffektivt, en air drop innehåller bara lika mycket mat som en femtedels lastbil. Och det går inte att se till att maten kommer till rätt personer. USA har sagt att de vill bygga en ny hamn för att ta in mat till Gaza – detta samtidigt som de fortsätter sitt militära stöd till den krigsmakt som förhindrar matleveranserna – men det kommer ta veckor, kanske månader och då kommer många redan vara döda.

Det finns andra fruktansvärda situationer i världen just nu. Haiti är på väg mot totalt kaos, i Sudan saknar miljontals människor mat.


Ändå är situationen ingenstans så akut som i Gaza, den plats där det för bara några månader sedan inte fanns någon svält. Enligt IPC befinner sig nu 1,1 miljoner människor, över hälften av invånarna i Gaza, på risknivå fem, som är den högsta. Därmed riskerar de akut undernäring eller svält.

Nu har de veckorna gått. Nu är vi där.

Det är ett faktum att de redan fruktansvärda dödssiffrorna från kriget, över 30 000 döda, riskerar att mycket snart överskuggas av dödstalen från denna av människan skapade svältkatastrof. Detta är inget dystopiskt framtidsscenario. Detta är vad som väntar inom några veckor om inget händer, om inte maten släpps igenom.

Och som sagt, i norra Gaza dör barn redan nu.


I Gaza är människorna instängda, som i ett fängelse, utan möjlighet att ta sig ut. De flesta av de totalt drygt två miljoner invånarna har nu sökt skydd i den södra delen, i Rafah. Dit har över en miljon människor sökt sig och där råder redan i dag fruktansvärda förhållanden. Det är i Rafah de hjälporganisationer som finns kvar i Gaza nu försöker koordinera sin verksamhet. Samtidigt planerar Israels premiärminister Netanyahu nu för en markinvasion av området. Om denna genomförs kommer det inte bara att leda till att leda till att människor dör i strider, utan också att det som finns kvar av bistånd och organiserad hjälp slås ut. Då kommer den redan katastrofala situationen att förvärras ytterligare.

I januari varnade FN:s livsmedelsprogram för det som nu händer. Att det bara var veckor kvar till verklig svält. Nu har de veckorna gått. Nu är vi där.

I norra Gaza dör barnen. Ett par timmar bort finns lastbilarna med mat.


Varför släpps de inte igenom? Ingen expert jag pratar med kan svara. Ingen tror att det handlar om säkerhet. Om inget sker mycket snart så är det en ny Nakba som nu är på väg att genomföras, med hungern som vapen.

Jag tänker på människorna som är inspärrade i Gaza. Men också på vad som händer med ett land som låter detta ske, som låter barn svälta ihjäl. Vad finns kvar, efteråt? Det är oöverblickbart.

Café Bambino: Zadie Smith skriver om historien

Följ ämnen
Gaza

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln