Grattis, Natalia Kazmierska!

Tilldelas Expressens kulturjournalistpris

PRISAD ”Om jag köper Expressen och Aftonbladet varje dag så räcker pengarna i två år”, säger Natalia Kazmierska om prispengarna.

Det finns två priser i Sverige som p­remierar god kulturjournalistik, båda namn­givna av två legedariska redaktörer: Aftonbladet har Axel Liffner-stipendiet och Expressen har Björn Nilsson-­priset.

Förra veckan tilldelades ­Gabriel ­Byström, kulturchef på Göteborgs-Posten, årets ­Liffner-stipendium. I går kväll prisades Aftonbladets Natalia Kazmierska av Expressen för sina texter om konst, politik och populärkultur med ”en sär­präglad och omisskännlig klang”.

Jag ropar med hjärtat fullt, att ­priset är så välförtjänt! Jag som har den stolta förmånen att arbeta med Natalia Kazmierska, har lärt känna en gudabenådad stilist, humorist och perfektionist som aldrig fastnar i några gamla hjulspår. Bakom de till synes lekande lätta formuleringarna - som jonglerar hon med stjärnstoff eller dansar likt isprinsessan i ett gnistrande mästerskap - finns en sylvass tanke som alltid överraskar men heller aldrig lämnar läsaren i några tvivel.

Natalia Kazmierska är en pristagare helt i Björn Nilssons a­nda. Axel Liffner hade kunnat göra samma val själv.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln