Gravid

presenteras av

Stoppar KUB-tester för kvinnor under 35

Region Västernorrland ställer in inbokade KUB-tester

Publicerad:
Uppdaterad:
KUB-tester stoppas på grund av pandemin.
Foto: TT
KUB-tester stoppas på grund av pandemin.

FAMILY

Den som är gravid och under 35 år kommer inte kunna göra ett KUB-test just nu i Region Västernorrland.

Den ökande smittspridningen av coronaviruset är orsaken.

I Region Västernorrland stoppas KUB-tester för blivande mammor på grund av pandemin. Det är kvinnor under 35 som berörs av beslutet som gäller tills vidare. Om man har en bokad tid så är den avbokad, meddelar Jesper Agrell, sektionsansvarig överläkare på ultraljudssektionen i regionen, enligt Sundsvalls Tidning.

– Anledningen är den accelererande smittspridningen och för att se till att vi har barnmorskor på förlossningen, säger Jesper Agrell till P4 Västernorrland.

Med ett KUB-test kan man se sannolikheten för att ett foster har Downs syndom eller andra kromosomförändringar. Kvinnor som är äldre än 35 år erbjuds att göra testet gratis då sannolikheten att ens barn har Downssyndrom ökar med mammans stigande ålder. Kvinnor som är yngre får betala 2 500 kronor för ett test och det är alltså de yngre kvinnorna som fått sina tider avbokade. Det finns dock alternativ för dem.

– Det finns privata aktörer som man kan prova om man är orolig för just de här kromosomrubbningarna som man tittar efter. Det finns även NIPT-testet som är ett blodprov som man också kan göra privat, men det är dyrare, säger Jesper Agrell till ST.

Man kan även vänta till rutinultraljudet, där man även gör fosterdiagnostik, i vecka 19.

– Där hittar vi de flesta kromosomrubbningar och andra viktiga fosteravvikelser. Och det ultraljudet finns ju såklart kvar för det har en sådan pass viktig funktion.

Enligt Jesper Agrell har vissa regioner stoppat KUB-tester helt, oavsett ålder.

– Vissa län har stoppat verksamheten i mer eller mindre omfattning under någon del av pandemin, säger han till tidningen.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY