Ellas smarta uppfinning – som ska hjälpa rädda barn på sjukhuset

Av: Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:

12-åriga Ella Casano från USA har en allvarlig blodsjukdom. Hon har använt sin tid på sjukhuset och rädsla för att få dropp till att komma på en idé som ska hjälpa andra barn i samma situation.

12-åriga Ella Casano, från Connecticut i USA, var sju år när hon diagnostiserades av den allvarliga blodsjukdomen ITP.

– Sjukdomen innebär att hennes kropp attackerar och förstör sina egna blodplättar. Så det gör att hon löper en större risk för att drabbas av blödning eller skada, säger hennes mamma Meg Casano, till CNN.

I och med sin sjukdom måste hon ligga med dropp var sjätte-åttonde vecka. Och som för många barn har processen skrämt henne.

När jag hade min första infusion blev jag överraskad och lite skrämd av mängden sladdar och hur utrustningen såg ut”, säger hon i ett uttalande på sin hemsida.

Ella kom på idén om skydd över den medicinska utrustningen när hon själv tyckte den var obehaglig.
Foto: Instagram medi_teddy
Ella kom på idén om skydd över den medicinska utrustningen när hon själv tyckte den var obehaglig.

Vill hjälpa andra rädda barn

Det var med sin egen rädsla i åtanke hon kom på ett kreativt sätt att förklä den medicinska utrustningen. Hon klippte upp sin nallebjörn och använde sig av lim för att skapa ”Medi Teddy” – som man trär över utrusningen. I och med att sjuksköterskorna var imponerade av idén bestämde sig Ella och hennes mamma för att ta patent på uppfinningen för att sätta Medi Teddy i produktion. Baksidan av dropp-förklädnaden är gjord av nät så att sjuksköterskorna kan se statusen för droppen.

– Syftet med Medi Teddy är att dölja påsen med droppvätska, medicin eller blod från barnet som får det och istället ge ett vänligt ansikte att kolla på, säger Meg Casano.

1 av 2 | Foto: Instagram medi_teddy
På ryggen är det ett nät så att sjukhuspersonalen kan se statusen på droppen.

Ellas förtag är en ideell organisation och har en GoFundMe-sida där de från början ville samla in cirka 50 000 svenska kronor så att de kunde göra 500 nallar. Men de har redan överträffat sitt mål med råge. Planen är att barnen ska få nallebjörnarna helt gratis.

– Responsen har varit underbar. Hennes sjuksköterskor har provat ut prototyperna vi gjort och gett förslag på förändringar. Vi tror att vi är redo att producera en riktigt fantastisk produkt som kan hjälpa hundratals barn, säger Meg Casano till CNN.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY