Problemet är det importerade köttet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-06-26

Replik från LRF om köttskatt

Helena Jonsson, LRF.

REPLIK. Gudrun Schyman och Jonas Paulsson skriver att regeringen bör arbeta för att bryta köttnormen. LRF håller med debattörerna om att konsumtionens klimatpåverkan borde få större utrymme. Fokus i debatten ligger oftast på produktion inom Sveriges gränser, där klimatutsläppen stadigt minskar.

Samtidigt har klimatutsläppen ökat från svenskarnas konsumtion av importerade produkter, ett oroväckande faktum. En anledning till att utsläppen från maten ökat så mycket som skribenterna tar upp är just att vi äter en allt större andel importerad mat.

Precis som vi behöver skilja på konsumtion och produktion behöver vi skilja på kött och kött. FN:s livsmedelsorgan FAO har belyst de stora skillnaderna i klimatutsläpp mellan köttproduktionen i olika delar av världen. Slutsatsen var att utsläppen skulle sänkas med över 30 procent om resten av världen kunde följa efter europeisk produktion.

Jämför vi utsläpp inom Europa är Sverige bäst i klassen vad gäller lägst utsläpp per kilo kött. Väger vi dessutom in andra miljöaspekter så är det stor skillnad på om en ko bidragit till biologisk mångfald på svenska betesmarker, eller gett upphov tillskövling av regnskog.

Den köttskatt som föreslås gör inte skillnad på hur stor eller liten köttbitens klimatpåverkan varit. LRF befarar därför att resultatet kan bli att konsumenten väljer bort det då ännu dyrare svenska köttet till förmån för det importerade. Något som skulle ha stor negativ inverkan på klimatet. Så även om en köttskatt kan låta som en rak lösning så är verkligheten mer nyanserad. Skilj på kött och kött – för miljöns skull.

Helena Jonsson,

förbundsordförande LRF