Debatt

Januariavtalet ska genomföras fullt ut

Replik från Centerpartiet om reformer på bostadsmarknaden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är ingen hemlighet att vissa av de reformer som tidsatts i Januariavtalet tagit längre tid än vad avtalet säger. I ett läge när hela samhället satts i gungning är det inte så konstigt. Från Centerpartiets sida är vi fortfarande fast beslutna om att avtalet ska genomföras fullt ut. Replik från Ola Johansson.

DEBATT

REPLIK. Centerpartiet ställde sig bakom Januariavtalet för att göra skillnad. I avtalet finns en lång rad viktiga reformer som Sverige behöver. För klimatet, för en bättre fungerande arbetsmarknad, för jobb och företagande i hela Sverige.

Och bostadspolitiken var ett av de områden som var avgörande för om Centerpartiet skulle inleda ett samarbete med regeringen eller ej.

Behovet av att genomföra reformer på den svenska bostadsmarknaden har funnits länge. Att bostadsköerna är orimligt långa i våra städer är inget nytt.

Centerpartiet har suttit i flera av de regeringar som inte klarat, eller vågat, närma sig frågorna. Detsamma gäller Carl-Oskar Bohlins parti. Det är glädjande att se hans omsorg om att vi ska lyckas med det ingen annan gjort tidigare.

Under den här mandatperioden har en lång rad bostadspolitiska utredningar och myndighetsuppdrag satts igång. Tre av dessa rör hyresmarknaden. Vilka konkreta förslag den i slutändan leder till är långt ifrån klart eftersom regeringen ännu håller på att ta fram förslag.

Det är heller ingen hemlighet att vissa av de reformer som tidsatts i Januariavtalet tagit längre tid än vad avtalet säger. I ett läge när hela samhället satts i gungning och såväl krislagar som krisbudgetar fått avlösa varandra är det kanske inte så konstigt.

Från Centerpartiets sida är vi fortfarande fast beslutna om att avtalet med regeringen ska genomföras fullt ut.

När så många nya bostäder behövs. När det tar tio, tjugo år i vissa fall, att få en lägenhet i våra större städer. När det råder bostadsbrist i 212 av landets 290 kommuner. När människor drabbas av stora retroaktiva hyreshöjningar på grund av att förhandlingarna kör fast. Ja, då är det viktigt att försöka göra något åt problemen. Det är vad Centerpartiet vill använda sitt inflytande till.

Om Carl-Oskar Bohlin också vill se ett ökat bostadsbyggande, kortare köer, och en tryggare bostadsmarknad ser vi fram emot ett gott samarbete när riksdagen så småningom ska ta ställning till dessa reformer.


Ola Johansson, bostadspolitisk talesperson (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Bostadsmarknad

LÄS VIDARE

DEBATT Hur ska mer S-politik lösa problemet, Lööf?

ÄMNEN I ARTIKELN

Bostadsmarknad

Centerpartiet

Bostadspolitik

Januariavtalet (JA)

Moderaterna