Hur ska mer S-politik lösa problemet, Lööf?

Moderaterna: Löfven blåser C på reformen om fri hyressättning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-03-15

I stället för att ställa krav på det parti som gång på gång visat sig vara en opålitlig samarbetspartner, så öppnar Annie Lööf upp för att sitta i en regering med S. Det är förvånande, skriver Carl-Oskar Bohlin.

DEBATT. Centerpartiet håller just nu på att bli blåsta på de reformer som man vid januariöverenskommelsens ingång angav som några av partiets absolut viktigaste, nämligen de om hyressättsmarknadens funktionssätt och inte minst fri hyressättning vid nyproduktion.

I stället för att ställa krav på det parti som gång på gång visat sig vara en minst sagt opålitlig samarbetspartner, så öppnade Annie Lööf i dagarna upp för att sitta i en regering med Socialdemokraterna. En sådan regering skulle göra litet för att åtgärda problemen på bostadsmarknaden.

Av januariavtalet, som regeringspartierna slöt tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet efter valet 2018, framgår att fem reformer ska genomföras med fokus på hyresrättsmarknaden.

Som av en händelse har de två punkter som Socialdemokraterna fört in i avtalet redan genomförts. Medan de tre reformer som Liberalerna och Centerpartierna krävt, och ställt som villkor för sitt stöd, förvanskats och förhalats gång på gång.

Till den grad att det nu är nästintill omöjligt för reformerna att bli verklighet före valet 2022.

I förra veckan uppmärksammade SvD:s ledarsida att Socialdemokraterna gått bakom ryggen på såväl Centerpartiet som Liberalerna. Regeringen har utan att samråda med samarbetspartierna gett utredningen om ”Mer effektiva hyresförhandlingar” nya direktiv muntligen. De nya direktiven gör utredningen, som skulle bryta hyresgästföreningens veto vid hyrestvister, så tandlös att reformen i praktiken blir verkningslös.

Utredningen som enligt regeringens tydliga uppdrag skulle offentliggjorts innan årsskiftet har nu, på obestämd tid, placerats i regeringens byrålåda.

Ett annat exempel är utredningen om fri hyressättning vid nyproduktion, den nya lagstiftningen skulle ha trätt i kraft redan i sommar men utredningen har försenats och beräknas vara klar först senare i vår. Det innebär enligt regeringen att lagstiftningen kan antas av riksdagen först under 2022 och att ikraftträdandet därmed dröjer än längre.

Samma öde till mötes har kommissionen om tillämpningen av lägesfaktorn vid hyressättning fått gå. Kommissionen med uppdrag att bland annat komma med förslag på hur läget kan få större genomslag vid hyressättning tillsattes nästan två år senare än planerat och beräknas bli färdig först sommaren 2021.

Det innebär att inte heller den kommer att resultera i lagstiftning före 2022 och att ett ikraftträdande därmed kan förväntas ske först efter valet.

Allt det som nu räknas upp kan framstå som små frågor i jämförelse med de stora samhällsproblem som Sverige i dag brottas med.

Oaktat att det finns mer akuta samhällsproblem så är bostadsmarknadens funktionssätt ett långtidsproblem som drabbat och kommer fortsätta drabba Sverige under lång tid framåt om det inte åtgärdas. Något som Centerpartiet själva framhöll som en av januariavtalets viktigaste frågor.

Socialdemokraternas ovilja att åtgärda bostadsmarknadens problem har varit bergfast och ideologiskt sprungen. Många aktörer på bostadsmarknaden trodde dock att Centerpartiet och Liberalerna faktiskt skulle lyckas adressera en del av problemen genom januariöverenskommelsen.

Det är därför lätt att förstå besvikelsen över den, av allt att döma, uteblivna sakpolitiska leveransen på detta område.

Vår slutsats av detta är densamma som när januariöverenskommelsen ingicks.

Om man på allvar vill förändra bostadsmarknadens funktionssätt så är det bättre att söka sådana samarbeten tillsammans med partier som faktiskt i grunden vill göra det, snarare än med den part som ständigt motarbetat sådana förändringar.

Att kampen mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna skulle falla ut till socialdemokraternas fördel var ingen högoddsare, det som förvånar är Centerpartiets slutsats att mer av socialdemokratiskt samarbete skulle leda till ett gynnsammare utfall i framtiden.


Carl-Oskar Bohlin, bostadspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.