Övervikt före graviditet ökar risken för diabetes

Uppdaterad 2016-01-26 | Publicerad 2015-12-29

TEMA DIABETES. En av fyra kvinnor klassas som överviktiga idag. Nu visar svensk forskning att överviktiga kvinnor löper sex gånger så stor risk att få typ 2 diabetes jämfört med normalviktiga.
– Det räcker med att ha ett BMI* över 25, vilket inte är särskilt tjockt, för att ligga i riskzonen, säger Mona Landin-Olsson, docent och överläkare vid Lunds universitetssjukhus, som har lett studien.

Om du har typ 2 diabetes har kroppen svårt att reglera sockerhalten i blodet. Den exakta orsaken till att sjukdomen uppstår är inte känd, men risken att utveckla den är ofta ärftlig och påverkas till stor del av din livsstil.

Vikten innan graviditeten är avgörande

Nu visar svensk forskning att de som är överviktiga innan graviditeten löper större risk att få just typ 2 diabetes. I studien från Lunds universitetssjukhus följdes 13 000 kvinnor upp 10-17 år efter sin första graviditet.
– Vi blev förvånade över de höga sifforna och det är ett stort bekymmer. Bland annat för att de kvinnor som är fertila idag väger i snitt mer än de kvinnor som ingått i studien. Med andra ord kan vi vänta oss ännu högre siffror i framtiden, säger Mona Landin-Olsson.
Studien visade också att en hög viktuppgång under graviditeten inte ökade risken för diabetes. Det var istället kvinnornas vikt innan de blev gravida som var avgörande.

Rådet: Röra på sig mer

Riskerna med typ 2 diabetes är många. Du har lättare att få åderförkalkning av blodkärl och blodproppar som kan ge stroke och hjärtinfarkt. Skador på små blodkärl kan leda till njursjukdomar och ögonsjukdomar och du löper större risk att få minskad känsel i ben och fötter samt sämre sårläkning.
– Övervikt och motion är avgörande faktorer, där det viktigaste är att röra på sig. Det är mindre farligt att vara lite tjock och röra på sig än att vara smal eller normalviktig och inte röra på sig. Jag tycker att man borde motionera minst en halvtimme varje dag, där man bör bli lite lätt svettig.

”De som är tjockare blir tjockare”

En av fyra kvinnor är överviktig idag. Hur tror du vi hamnat där?
– Jag tror det är en samhällstrend. Det är bara de sista hundra åren som vi kunnat äta så mycket mat vi behöver. Mat har alltid varit en bristvara och människan är nog skapad för att leva i en miljö där vi måste kämpa för maten. Idag behöver vi inte det. Signalerna att äta är kraftigare än de som får oss att sluta.
Vi ser ändå en viss hälsotrend i Sverige idag. Men den är inte tillräckligt stark menar du?
– Vi får inte med oss alla grupper. Vi har en ökad polarisering i samhället, där de som är smala blir smalare och de som är tjocka blir tjockare. Jag tror det är viktigt att få med de grupper som inte motionerar eller tänker på vad de äter. De som inte bryr sig löper en större hälsorisk. Övervikt är också kopplat till socialt utsatta grupper, exempelvis de som är arbetslösa och har lite pengar. De kanske inte har möjlighet att välja ”nyttigare” och oftast dyrare mat eller syssla med motion som kostar. Det gäller att hitta ett sätt att få med dem.

Janneke Wackerberg

Följ ämnen i artikeln