Så återfår du dina goda vanor

Uppdaterad 2015-08-31 | Publicerad 2014-09-11

Här är dietistens 5 bästa tips och trix inför hösten

Under sommaren är det lätt att lägga de sunda vanorna åt sidan.
Och nu när hösten väl är här är det dags att börja om från början.
Här är dietisten Josefin Jonassons bästa knep för att komma igen.

”Äsch, det där tar jag igen sedan. När semestern väl är slut blir allting mycket lättare.” Känner du igen dig? Då är du långt ifrån ensam. Att lätta lite på trycket under sommaren är det många som gör. Men sedan kommer hösten och det är återigen dags att lämna ungarna på dagis, gå till jobbet, käka lunch och såväl handla som laga middag på kvällen.
– När solen skiner och du ligger på stranden med din andra glass för dagen kan livet kännas hur enkelt som helst. Men sedan tar semestern slut och då inser många att det kanske inte var den som var den stora utmaningen – utan vardagen, säger Josefine Jonasson.
Är du ny på Viktklubb?
Då kanske du inte vet att du kan logga din mat och motion – direkt i mobilen?
* Jag har en iPhone

* Jag har en Android-telefon

Undvik att göra det för komplicerat

Det vanligaste misstaget människor gör är att inte ha någon riktig plan. Och då spelar det ingen roll hur många nya kokböcker man än köper om man ändå tror att det ska lösa allting.
– Man tenderar helt enkelt att göra saker och ting alldeles för komplicerade. Men undvik det. Laga någon ny maträtt i veckan, men byt inte ut alla klassiker på en gång. Byt istället ut ingredienserna i dina vanliga recept och förbered en enkel lista på vad du behöver köpa hem. Vardagen är ofta stressig och då underlättar du för dig själv genom att hela tiden ligger steget före.

”Du måste inte vända upp och ner på tillvaron”

Ett annat tips är att fråga dig själv vad det är du vill och utifrån det sätta upp ett tydligt mål. Därefter gäller det att vara öppen för förändringar. För låter du bara vardagen rulla på precis som vanligt, kan du heller inte uppnå nya resultat.
– Tänk dig att du sätter dig i en taxi. Då talar du också alltid om vart du ska. Det är ju inte så att du hoppar in och låter chauffören planlöst bara köra runt. Eller hur? Däremot behöver en förändring inte betyda att du måste vända upp och ner på tillvaron. Det kan räcka med att utgå från samma gamla vanliga rutiner, men med vissa små justeringar.
Bör själva kosten på hösten skilja sig mot kosten på sommaren på något sätt?
– Det beror på vad man vill uppnå, men generellt sett nej. Mitt tips är i så fall att använda fler färskvaror och primörer efter säsong. Då blir matlagningen både roligare och godare.

Här är Josefines 5 bästa kom-igång-tips

1) Ladda upp med en bra och stabil frukost
Frukosten är A och O, brukar det heta. Och så är det faktiskt. Inleder du dagen med en stabil frukost ger du ditt blodsocker en bättre chans att fördela sig jämnt över dagen, vilket minskar risken för småsug. Börjar du dagen bra är det rent psykologiskt också lättare att upprätthålla den hälsosamma trenden hela dagen fram till kvällen.

2) Laga egna lunchlådor
Äter du alltid ute på lunchen? Börja då ta med egen lunchlåda. Då håller du lättare koll både på vad och hur mycket du får i dig. Men sätt ribban på en för dig rimlig nivå, kanske genom att börja med matlåda en dag i veckan. Lagar man middag ett par kvällar blir det inte jättesvårt. Planera bara väl och gör lite extra mat. Och köper du hämtmat kan det vara en bra idé att dela upp portionerna de de i princip alltid är större än vad de flesta behöver.

3) Skapa en måltidsordning som passar dig
Att äta frukost, lunch, middag samt ett par mellanmål i mindre portioner är bra. Det jämnar ut blodsockernivån och sprider ut mängden kalorier över dagen. Vad som är en optimal måltidsordning för en person behöver dock inte vara det för en annan. Så se till att hitta din egen takt och mängd.

4) Gör som du brukar (om det har funkat bra)
Ta lärdom av vad som har fungerat bra och dåligt innan. Vet du till exempel att du äter alldeles för mycket på bufféer så undvik dem eller förbered dig genom att ha strategin klar för hur du ska gå till väga när du väljer mat. Sätt även upp individuella och rimliga mål, som exempelvis att du bara ska äta sötsaker på lördagar.

5) Föreställ dig nästa år – redan nu
Fråga dig själv hur du vill att nästa sommar och höst ska se ut – och se till att svara ärligt. Ju tidigare du planerar hur du ska gå till väga för att uppnå dina mål, desto större chans ger du dig själv. Fastna dock inte på vad du inte får göra, utan tvärtom på allt bra som du genom att leva ett mer hälsosamt liv faktiskt ger till dig själv.

Följ ämnen i artikeln