10 trendiga dieter – som kan vara livsfarliga

Publicerad 2014-07-23

Här är skräckexemplen som experterna starkt avråder ifrån

Råa grönsaker, kakor, saft, barnmat, kålsoppa och grapefrukt.
De är uppseendeväckande – och oftast för bra för att vara sanna.
Vi talar förstås om dagens alla trendiga dieter som avlöser varandra.
Här är 10 sådana exempel och flera av dem avråder experterna starkt ifrån.

Alla nya trenddieter tycks utlova samma sak; de kommer att få dig att rasa i vikt snabbare och enklare än någonsin. Men hur pålitliga är de egentligen? Inte särskilt. I många fall är de till och med farliga, menar nutritionisten Alexandra Caspero från Sacramento i Kalifornien.

– De flesta går ut på en och samma sak: Man väljer ut vissa råvaror, tillskriver dem "magisk kraft", och har sedan som mål att övertyga den stora massan om att de mirakulöst kan få dig att fullständigt rasa i vikt, säger hon till Huffington Post.
Nedan följer en lista med exempel på 10 sådana dieter, som enligt Alexandra Caspero och Christopher N. Ochner, chef för Forskning, Utveckling och Förvaltning vid Mount Sinai Adolescent Health Center, i värsta fall kan sätta hälsan – och livet – i fara.

1) Raw Food-dieten

Många dietister skulle hålla med om att ett ökat intag av frukt och grönt tillsammans med ett minskat intag av skräpmat vore ett säkert sätt att gå ner i vikt. Men samtidigt utesluter Raw Food-dieten all mat som på något sätt är processad eller tillagad. Varför? Jo, enligt förespråkarna går man då miste om viktiga näringsämnen. I vissa fall stämmer det, samtidigt innehåller exempelvis kokta grönsaker fortfarande mycket fibrer, vitaminer och mineraler. Och i enstaka fall kan näringsämnen framhävas och bakterier dödas av viss tillagning, säger Ochner.

2) Blodgrupps-dieten

Den här flugan är utvecklad av naturläkaren Peter D'Adamo, som menar att intag av mat utlöser olika kemiska reaktioner i kroppen beroende på vad man har för blodgrupp. Medan människor med grupp O exempelvis bör äta magert kött, grönsaker och frukt samt undvika gluten och laktos, mår människor med grupp A bäst som vegetarianer, och människor med grupp B om de utesluter bland annat kyckling, majs, tomater, jordnötter och sesamfrön. Dock finns det ingen som helst vetenskaplig grund för denna teori, enligt Ochner.

3) Kak-dieten

Den här trendiga Hollywood-dieten finns i ett par olika varianter som alla går ut på kakor som enda kost. Dock handlar det inte om ett obegränsat antal chokladkakor, utan om ett dagligt intag på 500 till 600 kalorier av en sorts protein- och fiberrika kakor. Dessa intas till frukost, lunch och mellanmål, och avslutas med en vanlig middag på 1 000 till 1 200 kalorier. Håller man sig till det rekommenderade antalet kalorier skulle det visserligen kunna funka, menar Ochner, men berövar man sig viktiga näringsämnen hela dagen är det lätt att man istället börjar hetsäta framåt kvällen.

4) Saft-dieten

Den här dieten har funnits i många årtionden och finns i flera olika utföranden. I stort sett alla går ut på att man i ett par dagar livnär sig på en mix av citronsaft, lönnsirap, cayennepeppar och vanligt vatten. Det enda som händer är dock bara att man tappar sin vikt i vätska, menar Ochner, och när man sedan börjar äta fast föda igen kommer man att gå upp alla kilon igen. Vanliga bieffekter är även trötthet, illamående, yrsel och uttorkning. Under sådana här extrema låg-kalori-dieter är risken också att man tappar muskler, vilket är precis den typen av vikt man inte vill bli av med, tillägger Caspero.

5) Barnmats-dieten

”Om små barn som fortfarande växer kan leva på det här så kan vi”, menar förespråkarna.
I den så kallade Barnmats-dieten byts frukost och lunch ut mot cirka 14 burkar barnmat om dagen (som i regel innehåller cirka 20 till 100 kalorier per burk). Detta kompletteras sedan med en vanlig låg-kalori-middag framåt kvällen. Men enligt Ochner är det lätt att man tvärtom får i sig alldeles för lite kalorier. För vet du vad? Du är trots allt inget barn.

6) Kålsopp-dieten

Enligt den här dieten intas en fettfri kålsoppa två till tre gånger om dagen i en vecka, kombinerat med vissa andra låg-kalori-råvaror som exempelvis bananer och skummjölk. På kort sikt skulle det kunna underlätta en viktminskning, menar Caspero, eftersom kosten innehåller så få kalorier men en hel del fiber och vatten. ”Samtidigt är det en quick fix som orsakar gaser och uppsvälld mage från all kål. Dessutom saknar den protein som behövs för att bevara muskelmassan.

7) Grapefrukt-dieten

Den här trenden är 80 år gammal och går ut på att begränsa alla dagens måltider till grapefrukt eller grapejuice. Förespråkarna menar nämligen att just grapefrukt innehåller en viss sorts enzymer som kan få folk att tappa upp till 5 kilo på 12 dagar. Caspero är dock skeptisk: ”I verkligheten kommer alla former av låg-kalori-dieter få dig att rasa i vikt. Och genom att bara äta grapefrukt kan du minska din kost med 800 till 1 000 kalorier per dag. Problemet är bara att man snabbt går upp igen när man börjar äta som vanligt.”

8) Fem-tuggs-dieten

”Ät precis vad du vill – men bara i fem tuggor.” Enligt den här dieten ska du skippa frukosten och sedan bara äta fem tuggor mat till lunch och middag. Enligt Caspero är grundtanken bra: ”Visst är det OK att äta vad man vill i mindre portioner, men samtidigt är risken att kroppen går miste om viktiga näringsämnen som den behöver som bränsle.”

9) Binnikemask-dieten

”Du behöver inte rådfråga en läkare för att förstå att det inte är bra att stoppa i sig mask”, säger Ochner. Ändå tycks vissa människor vara tillräckligt desperata för att göra det: Man sväljer helt enkelt ett antal ägg från en binnikemask och låter sedan maskarna äta upp all mat som konsumeras – direkt i tarmarna. När man sedan "känner sig nöjd" låter man en läkare skriva ut avmaskningsmedicin. Risken är dock att vissa ägg förflyttar sig till andra organ och orsakar livshotande skador. Tillräckligt avskräckt? Bra.

10) Bomullstuss-dieten

Den här dieten föddes i sociala medier och är ett extremt farligt sätt att dämpa aptiten på. Den går nämligen ut på att man väter bomullstussar i apelsinjuice som man sedan sväljer. ”Det får mitt ätstörnings-terapi-huvud att snurra”, säger Caspero. ”Inte bara förvägrar man kroppen alla näringsämnen som den behöver, allting du intar som inte är faktisk mat kan blockera dina tarmar. Och i själva verket är så kallade 'bomullstussar' inte gjorda av bomull, utan av blekt, syntetiskt fiber.”

Källa: Huffington Post