”Självklart att stoppa den aggressive killen”

Uppdaterad 2015-12-02 | Publicerad 2015-09-21

Linnéa och Nim, 17, ryckte in – blev själva polisanmälda

– Det känns som om det blivit en trend att stå upp för andra människor den senaste tiden. En bra trend! säger Linnéa Krook och Nim Johansson.

NORRKÖPING. Linnéa Krook och Nim Johansson gick emellan när en kille var aggressiv mot sin flickvän.

– Det var självklart att hjälpa till.

Då anade de inte att de också skulle bli polisanmälda.

Under de senaste månaderna har Linnéa Krook och Nim Johansson hunnit fundera mycket över vad civilkurage innebär, och hur rättsväsendet fungerar.

De har ryckt in och hjälpt någon, och för det fått priset Ungt Kurage. Men efteråt blev de själva polisanmälda och fick sitta i förhör.

Det var en sommardag förra året som Linnéa och Nim blev vittnen till hur en tjej behandlades illa av sin kille.

– Han var aggressiv och kastade saker på henne, och hon grät. Han hade tagit hennes mopednycklar så att hon inte kunde åka därifrån. Det var obehagligt, berättar Nim.

Gick emellan

De båda gick in på tomten för att stoppa honom.

– Vi gick emellan och sa helt lugnt att han skulle ge henne nycklarna, berättar Linnéa.

Först blev det mer tumult, och stämningen blev hotfull. En anhörig till killen dök upp och slog en kompis till Nim och Linnea som också var med.

Efter en stund lugnade det ner sig. Den utsatta tjejen fick sin nyckel och Nim och Linnéa lämnade platsen.

Vad tänkte ni när ni gick emellan?

– Vi tänkte inte! Det var ren instinkt. Vi hade dessutom börjat prata mycket om vad feminism innebär, och det kändes viktigt att stå upp för en annan tjej, säger Linnéa.

– Vi kände henne inte ens, men vi skulle aldrig kunnat lämna henne där när hon grät och pojkvännen var så arg, säger Nim.

Blev polisanmälda

Det blev ett rättsligt efterspel de inte räknat med. Den anhörige till killen polisanmäldes för misshandel och fick betala skadestånd. Då polisanmälde han i sin tur Linnéa och Nim för olaga intrång.

De ryser när de tänker på hur det var att sitta i polisförhör.

– Det var jobbigt, liksom: Fram med lagboken! Vi hade ju inte en tanke på att vi gick in på någon annans mark, men i efterhand förstod vi att vi att det kan vara ett brott, säger Nim.

– Vi bröt ihop när vi hörde att vi kunde få en prick i registret för det här. Det kändes märkligt att vi skulle vara brottslingar när vi gått emellan och hjälpt någon, förklarar Linnéa.

Men målet lades ner eftersom avsikten att gå in på tomten varit god.

Ångrade ni att ni gått emellan, när ni satt där hos polisen?

– Nej, säger båda.

– Vi har lärt oss både hemma och i skolan att det är självklart att stå upp för andra. Ser man något som är fel, då ska man försöka förhindra det.

Priset för Ungt Kurage har påverkat dem mycket. Inte minst efter en ceremoni i Stockholm där de bland annat fick träffa statsministern och överlevande från förintelsen.

– Det var kul när Stefan Löfvén berömde oss. Men det bästa var att få höra andras berättelser, säger Nim.

Linnéa håller med:

– Jag har aldrig blivit så berörd. Det fick mig att vilja jobba vidare med det här på olika sätt, till exempel med välgörenhet eller föra minnena från förintelsen vidare.

Vad är civilkurage för er?

– Att rycka in i stunden om man ser något. Att förhindra att någon annan drabbas utan att tänka på sig själv, säger Linnéa.

– Precis, säger Nim. Och om man själv är rädd för att skadas fysiskt till exempel, så kan det vara civilkurage att ta hjälp av någon annan eller ringa polisen.

Ungt Kurage:

Priset Ungt Kurage delas ut av Raoul Wallenberg Academy. Det går till fem ungdomar som visat mod och civilkurage i vardagen genom medmänskliga handlingar.

Vinnarna fick resa till Stockholm på Raoul Wallenbergs dag 27 augusti, och åka till Budapest där Wallenberg räddade tiotusentals människor under andra världskriget.

Följ ämnen i artikeln