Abdullah, 55, odlar halvt ton tomater – i innerstan

Uppdaterad 2023-03-15 | Publicerad 2022-09-17

Abdullah Almassri skördar 500 kilo tomater per säsong på sin lilla kolonilott på Södermalm i Stockholm.

Den största delen av grönsakerna skänker han bort gratis.

– Jag vill inte tjäna pengar, jag vill tjäna folk, säger han.

55-årige Abdullah Almassris kolonilott ligger i en brant slänt nedanför Södersjukhuset på Södermalm i Stockholm, bara ett hundratal meter från Ringvägens stadspuls. Någonting som Svenska dagbladet har berättat om tidigare.

Abdullah har byggt odlingsterrasser på sin mark. På varje terrassplan sticker höga träpelare upp, från vilka det växer hundratals tomater i olika färger i klasar.

Varje dag stannar mellan 20 och 100 personer för att de imponeras av Abdullahs odling.

– En del tror att jag odlar vindruvor. När de förstår att jag odlar tomater frågar de hur jag gör. Jag älskar att prata med folk. Jag brukar bjuda på mina tomater och utbyta odlingstips. Jag gillar att hjälpa människor och är nöjd när de är nöjda, säger Abdullah.

500 kilo per år

Han bor i en lägenhet utan odlingsmöjligheter i Bredäng, som ligger på tunnelbanans röda linje. Därför blev han glad när han år 2018 fick tillgång till kolonilotten, efter att ha stått i kö i fem år.

– Jag har alltid älskat naturen och att odla. Det är avslappnande och får mig att glömma problem, säger Abdullah.

Förra året var första gången som Abdullah odlade tomater. Innan han satte frön i jorden läste han på om hur han skulle gå till väga. Redan från start gick odlingen bra.

För honom startar odlingssängen i mars och slutar i november. Under den tidsperioden skördar han ungefär 500 kilo tomater.

Den största delen av grönsakerna skänker han bort gratis.

– Alla som kommer får minst 5–6 tomater. Jag ger till grannarna här också. Om en del grannars tomatodlingar misslyckas tycker jag att det är tråkigt. Då brukar jag gå över med några kilo tomater.

Varför tar du inte betalt för dina tomater?

– Jag vill inte tjäna pengar, jag vill tjäna folk. Det känns bra att kunna sprida glädje med mina tomater. En anledning till att jag odlar så mycket är att jag vill kunna dela med mig av dem.

Abdullah Almassri skänker bort större delen av alla tomater.

Kön ringlade sig ut på gatan

Lördagen den 27 augusti i år bjöd Abdullah in alla som ville på öppet hus till kolonilotten. Han gjorde reklam för evenemanget genom att skriva i en tomatgrupp på Facebook med 35 000 medlemmar.

Det var många som dök upp.

– Det kom ungefär 300 personer. Det var kö ut på gatan. En kompis var här och hjälpte mig att ta hand om alla. Nu ska jag ha öppet hus som tradition sista lördagen i augusti varje år.

Äter du mycket tomater?

– Normalt mycket. 50 kilo per år. Min fru gör sås och ketchup av tomaterna. Jag tar mest hand om plantorna.

Han tillbringar de flesta lediga dagarna på kolonilotten. Han åker även ofta hit efter jobbet – Abdullah jobbar med pendeltåg på MTR – och ser till plantorna.

Varför just tomater?

– Det är en fin planta. Det är den bästa grönsaken. Man kan äta den på en gång. Ibland känns det som att tomat smakar godis. Men jag odlar också pumpa, zucchini och mango.

Abdullah Almassri tomatodling.

Abdullahs bästa tips för att lyckas med tomatodlingen

  • Kolla alltid upp hur vädret ska bli dagarna efter att du sätter dina frön i kruka. Det tar tre dagar innan plantan sticker upp ur jorden och i början behöver plantan mycket sol. Om det ska bli sol om 3–4 dagar är det alltså en bra dag att plantera.
  • Vattna ordenligt i början.
  • När du flyttar ut dina plantor kan det vara bra att använda hönsgödsel.
  • Plocka bort tjuvskott från stjälkarna. De stjäl kraft och näring från plantan.
  • När plantan är utflyttad behöver du inte vattna så mycket längre. Risken är att tomaterna spricker om de får för mycket vatten.
  • När tomaterna börjar komma fram är det bra att ta bort bladen runt omkring. Annars sprider sig lätt sjukdomar på bladen.