Nu ökar antalet barnfamiljer som inte har råd att köpa mat

Eldsjälarna: ”Det skär i hjärtat”

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2022-10-29

Stigande matpriser har gjort att fler barnfamiljer än någonsin söker hjälp hos Ätbart.

Varje månad delar de ut motsvarande 100 000 måltider – som annars skulle ha åkt i soporna.

Samtidigt ger tips på hur man kan spara pengar.

– Fyra personer kan spara cirka 6 000 kronor om året, säger Gabriel Johansson från föreningen Ätbart.

I december förra året stod Mickaël Gayet, 19, och Gabriel Johansson, 27, från den ideella föreningen ÄtbartSvenska hjältar-galan och tog emot pris som Årets hållbarhetshjältar.

– Det var fantastiskt. Det öppnade väldigt många dörrar för oss. Det var väldigt många som hörde av sig efteråt, både föreningar och privatpersoner som också ville hjälpa till, säger Gabriel Johansson.

Nu räddar de tillsammans med sina samverkanspartners nästan 100 000 måltider mat från att åka i papperskorgen – varje månad.

Har det märkts för er på Ätbart att det är ekonomiskt tuffa tider just nu?

– Ja, jag får rysningar bara vi pratar om det. Vi har fått stänga av vår telefonväxel för att det är så många människor som har ringt och behövt hjälp. Jag tycker att det säger väldigt mycket. Det skär i hjärtat, och det är klart att vi försöker att göra det vi kan, säger Mickaël Gayet.

– Så fort prisökningarna började komma så ökade också antalet barnfamiljer som söker hjälp, säger Gabriel.

Enligt Stadsmissionens tidigare beräkningar lever omkring 700 000 människor i Sverige ekonomisk utsatthet. Med den senaste tidens inflation och höjda kostnader för hushållen kommer den siffran sannolikt att fortsätta uppåt.

Kan spara flera tusenlappar om året

Nu sprids fler initiativ över landet för att rädda matvaror och hjälpa individer i behov. Men även på hemmaplan finns mycket att göra:

 Livsmedelsverkets siffror visar att en barnfamilj med fyra personer kan spara cirka 6 000 kronor om året på att minska sitt matsvinn – men det är ju siffror som kom innan alla prishöjningar. Så här finns väldigt bra möjligheter för människor att spara pengar. Det är ju pengar man kan göra väldigt mycket roligare saker med än att slänga i soporna, säger Gabriel.

En ljusglimt som vi sett är att ju tuffare tider det blir, desto fler blir det också som vill hjälpa till.
Mickaël Gayet, 19, och Gabriel Johansson, 27, från föreningen Ätbart vill väcka en tanke kring vad det egentligen är man slänger. ”Ta en titt på maten du har hemma som håller på att bli svinn och se om du kan laga någon rätt av den”, uppmanar de.

Visste inte vad de skulle bjuda kronprinsessan på

Under en lunch förra året bjöd Ätbart kronprinsessan Victoria på matsvinn. Målet med aktionen var att visa: Kan kronprinsessan så kan du, berättar Mickaël.

De gav en lokal kock i uppdrag att på tolv timmar laga mat till kronprinsessan och 45 personer.

– Vi alla var lite nervösa, för vi visste ju inte vilken mat som skulle komma in. Det var matsvinn som hade hämtats upp från butiker, restauranger, grossister, och kocken visste inte på förväg om det skulle gå ihop eller inte. Men så bra det blev!

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel var på besök hos Ätbart förra sommaren.

Själva lagar Gabriel och Mickaël gärna ”svinnpytt”, buljong eller soppor av det som finns över i kylskåpet.

– Mat slängs ofta inte för att den inte kan ätas – den slängs för att vi inte äter den. Innan du handlar, ta därför en titt på det du har hemma och se om du kan laga någon svinnsmart! Man behöver generellt inte rensa bort så mycket från grönsaker heller, säger Gabriel.

Ytterligare ett tips är att använda sax och slickepott för att klippa upp och skrapa ur till exempelvis yoghurtpaketen innan de kastas bort. Och att tänka till kring all dryck som hamnar i vasken.

En slängd chokladkaka motsvarar 7000 liter vatten som har slösats bort. Det här kanske inte är ett problem i Sverige, där majoriteten av vattnet till våra odlingar kommer från regnvatten. Men många av de här varorna odlas i länder där man behöver använda dricksvatten för att vattna.

Nu släpper de ”En svinnbra handbok”

Ätbart är på god väg mot sitt mål att finnas i hela Sverige, och satsar nu på att utbilda om matsvinn i offentlig verksamhet, på företag och i hemmet. Därutöver jobbar föreningen även med att utbilda andra aktörer i hur man omfördelar osålda livsmedel till individer i behov.

En del av priset de fick under Svenska hjältar-galan var chansen att ge ut en egen bok – och nu är det dags. Den 15 november släpps ”Ätbart – En svinnbra handbok” i bokaffärer runtom i landet och på nätet.

– Det blir tips och trix på hur man själv kan minska svinnet på ett enkelt sätt. Det ska inte var svårt och komplicerat, säger Gabriel som skrivit boken.

Boken följer dig som konsument och maten innan du ens har köpt den: Hur ska du tänka när du går och handlar? Hur kan du se till att du äter upp det du har hemma istället för att bara köpa nytt och låta det gamla bli liggande längst in i kylen? Och hur förvarar du varorna på bästa sätt?

Det bjuds på tips på oväntade saker som går att frysa in och på recept som går att laga av det du har över. Stjärnkocken Markus Aujalay, som delade ut pris till föreningen i Svenska hjältar-galan 2021, delar också med sig av ett antal recept.