Toppmodell kämpar för barnslavar

Publicerad 2015-07-31

Christina Wenngren lever i två skilda världar: Ena dagen statsvetare mot trafficking, andra dagen toppmodell. För två år sedan startade hon projekt Nima i Ghana, där hon hjälper barnslavar till ett nytt liv.

Redan som liten var Christina Wenngren politiskt intresserad. Hennes föräldrar försåg henne med böcker, som hon slukade, en efter en. De flesta handlade om mänskliga rättigheter.

–  När jag var tolv visste jag att det var det jag skulle ägna livet åt. Jag ville göra nytta, men visste inte riktigt hur. Ända sedan tidiga tonåren hade Christina fått  och tackat nej till  erbjudanden om modelljobb. Nu insåg hon att en karriär som modell skulle kunna bekosta studierna, och började göra modelljobb samtidigt som hon pluggade statsvetenskap med inriktning på internationell kriminalrätt, juridik och människohandel. Idag, tio år senare, jobbar Christina mot trafficking på ISDP, Institute for Security and Development Policy, tätt tillsammans med NOA, före detta Rikskrim. Hon sitter med i två EU-expertråd samt skriver utbildningsmaterial om trafficking för Harvard. För problemet är enormt. 

Över en miljon barn säljs varje år

– Särskilt handeln med barnslavar engagerar mig. Enligt UNICEF säljs 1,2 miljoner barn om året av människohandlare, säger Christina. Ett av de länder där barnslaveriet är mest utbrett är Ghana, där Christina tillsammans med en barndomsvän har starta en skola. På Projekt Nima, en skola i huvudstaden Accra, får 150 barn från Accras slum möjlighet till ett bättre liv, tack vare bidrag från privatpersoner och företag i Sverige och volontärer på plats. 

– Vi samarbetar med svenska skolor, vilket medför att både de svenska och de ghanesiska barnen lär av varandra, samtidigt som det blir intressanta etiska diskussioner, förklarar Christina.

Enligt en rapport från Tulane University hålls nära en miljon ghanesiska barn fängslade under fruktansvärda förhållanden på kakaoplantage. Till det kommer barnen som hålls som slavar i gruvor och i fiskeindustrin.

Barnen är billigare än ett fiskenät

 – De här barnen säljs tidigt av föräldrarna, ofta redan som 4-åringar då de anses vara mest följsamma. Ett barn kostar 20 dollar, och eftersom de är billigare än ett fiskenät, får de utföra hårda och mycket riskabla arbetsuppgifter. Enligt lag är det förbjudet med barnslaveri i Ghana, men traditionen är djupt rotad. Därför ägnar Christina mycket tid åt att förhandla med slavägarna.

– Att möta dessa barn är fruktansvärt. De är smutsiga, skygga, såriga, magra och trasiga, säger Christina. Mötena med slavägarna och de små slavarna tär psykiskt. Förhandlingarna är tuffa, och det är inte alltid Christina lyckas få loss barnen. 

– Att lämna kvar ett barn som fått förtroende för en, det är obeskrivligt hemskt. Jag kan gråta i dagar efter en misslyckad förhandling, säger Christina. Verkligheten i gruvorna, fiskebyarna och på kakaoplantagen är komplex och grym. Slavägarna är fattiga, och har ofta själva varit barnslavar.  Att enbart sticka till slavägaren 20 dollar för att köpa loss barnet, löser inga problem i längden. Därför erbjuder de organisationer Christina arbetar med mikrolån under förutsättning att barnet släpps och ett avtal skrivs under om att inga fler slavar ska köpas in.

– Men barnen är traumatiserade. De har behandlats som ägodelar och det är svårt att få kontakt med dem. De behöver både läkarhjälp och psykologhjälp. Och att skicka tillbaka dem till föräldrarna är omöjligt, då säljs de på nytt, förklarar Christina, som samarbetar med ett räddningscenter där barnen får bo ett halvår. Hennes plan är, att vid sidan av skolan i Accra, själv kunna starta ett räddningscenter där barnen får bo, samtidigt som de får skolundervisning.

Modellandet ger barnen nya möjligheter

Hon har insett att modellandet är ett sätt att ge uppmärksamhet åt barnslavarna. Modeindustrin har pengar, och nätverkande är viktigt för att motverka barnslaveriet. Nyligen började hon samarbeta med Per Holknekt, och hans nya klädmärke efter Odd Molly, Non Sense, där hon blivit ansiktet utåt. 

– Christina är en stark och modig kvinna som jobbar för en vacker sak. Jag har blivit involverad i Nima, och ställer mig bakom allt de gör, säger Per Holknekt.  

Anna-Maria Stawreberg

Följ ämnen i artikeln