Nemanja Miljanovics svar på spelarnas anklagelser

AFC Eskilstunas tränare: ”Välkomnar spelarna att lämna”

Av: Oscar Rickstrand

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera spelare i AFC Eskilstuna anklagar Nemanja Miljanovic för mobbning och utfrysning.

Huvudtränaren upplever själv att spelarna är ute efter att skada klubben.

– Spelare som inte trivs i klubben och har svårt att anpassa sig får gärna lämna, säger han.

En granskning från Sportbladet visar att flertalet spelare i AFC Eskilstuna är missnöjda med sin tillvaro i klubben.

Det vittnas om en systematisk mobbning och utfrysning från ledarstaben - och i synnerhet huvudtränaren Nemanja Miljanovic.

Sportbladet besöker en AFC-träning för att låta Miljanovic ta del av kritiken och bemöta den.

Ändrar sig: ”Inga kommentarer”

Inledningsvis är huvudtränaren tillmötesgående och frikostig i sina svar kring spelarnas vittnesmål. Men 15 frågor in i intervjun får han nog och vill avbryta.

– Ändra till inga kommentarer, säger Miljanovic och reser sig upp.

Nemanja Miljanovic
Foto: BJÖRN LINDAHL
Nemanja Miljanovic

Senare går 48-åringen med på att ställa upp på en ny intervju. Efteråt ber han att få återkomma och utveckla sina svar.

Granskningen visar att flera spelare i AFC har utsatts för kränkande behandling av tränarteamet och klubbledningen. Hur ser du på det?

– Det stämmer absolut inte. Hade jag vetat om vilka spelare det handlar om hade jag kunnat svara tydligare på din fråga. Det har uppstått diskussioner med spelare och vi har inte haft samma åsikter. Det är ganska normalt. Spelare som inte trivs i klubben och har svårt att anpassa sig får gärna lämna. Vi kommer inte att stå i vägen, säger Miljanovic.

”Hade inte visat rätt attityd”

En spelare säger att han har kritiserats av Miljanovic inför hela spelargruppen, kort innan en matchstart.

– Du drar ner stämningen. Vill du inte vara här kan du gå, ska Miljanovic bland annat ha sagt för att kort därpå kalla spelarens pappa för ”en skitstövel”.

Huvudtränaren kommenterar uppgiften:

– Det stämmer och det handlar om en spelare. Det var en viktig match och jag tyckte att spelaren inte hade visat rätt attityd under längre tid.

Du ska ha kallat spelarens pappa för ”skitstövel”. Varför sa du så?

– Nej, det stämmer inte.

Mötet eskalerade

Kort därefter kallades spelaren in till ett möte med Miljanovic, hans två assisterande tränare och klubbdirektören José Franco. På mötet ska Miljanovic bland annat ha sagt till spelaren ”kom till klubben som ett socialfall”.

Hur ser du på att du sa att spelaren ”kom hit som ett socialfall”?

– Det handlar om samma spelare. Och jag tror inte att jag sa det på det sättet. Jag blev mest besviken på spelaren för att vi som klubb och jag personligen hjälpte honom när han var klubblös. Först att han fick komma till oss efter en grov incident och sen att han fick stanna kvar. Det var jag personligen som tog det beslutet.

Spelaren i fråga uppger att han ombads lämna AFC. Och om han inte gjorde det självmant skulle huvudtränaren sluta prata gott om honom för andra klubbar.

Brukar du agera så?

– Nej, det där stämmer inte. Jag förklarade för honom att det skulle bli svårt att få speltid här framöver. Det var två klubbar som ringde till oss och frågade om vi hade någon spelare att låna ut och jag tyckte att spelaren fotbollsmässigt kunde hjälpa båda de klubbarna.

Kallas taktiklös

En spelare säger att du inte har någon taktik och att dina träningar är dåliga. Hur tänker du kring det?

– Det känns mer som ett personligt angrepp och har inte mycket med det taktiska att göra. Jag brukar föra en öppen dialog med spelarna och det är aldrig någon som har klagat på det. Jag förstår inte att den spelaren är kvar här hos oss. Det bromsar ju hans utveckling.

En annan spelare säger sig hysa rädsla för att prata om vissa saker för att det kan spridas vidare till tränarstaben.

– Det tror jag inte. Vi brukar alltid ha samlingar och prata öppet med spelarna varje dag. Så det finns ingen sanning i det.

Miljanovic säger att det känns som att spelarna försöker skada klubben med sina vittnesmål.

– Det är mycket möjligt. De är vuxna människor och får stå för vad de säger och gör. Vi som klubb fortsätter att sköta våra arbetsplikter gentemot de spelarna.

”Jag har glömt det mesta”

Han tror inte heller att AFC kommer påverkas av turbulensen.

– Det här hände för ett tag sedan. Personligen har jag glömt det mesta och försöker fokusera på det sportsliga. Men jag tycker inte att det är något märkvärdigt. Det finns problem i alla klubbar och här rör det sig om två, kanske tre spelare. Jag står inte i vägen för de spelarna som inte trivs i klubben och vill lämna.

Hur ser du på din framtid som tränare i AFC?

– Fokus på träningar. Match på onsdag i cupen och sedan Djurgården på måndag.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Nemanja Miljanovic
Publicerad:

LÄS VIDARE