Alex Ryssholm om upproret: ”Misstänker komplott”

Av: Oscar Rickstrand

Publicerad:
Uppdaterad:

Det vittnas om mobbning och utfrysning från tränare mot spelare i AFC Eskilstuna.

Ordföranden Alex Ryssholm bekymras av uppgifterna.

”Jag misstänker en komplott mot klubben”, skriver han.

Alex Ryssholm är på semester när han nås av innehållet i Sportbladets granskning av AFC Eskilstuna.

Ordföranden svarar att han ser ”jätteallvarligt” på spelarnas vittnesmål om mobbning och utfrysning från tränarteamet.

”Jag har aldrig under mina 12 år som ordförande hört något liknande”, skriver Ryssholm som också understryker att klubben står kraftigt emot all form av mobbning och utfrysning.

Sant eller en komplott?

Han förhåller sig samtidigt med viss skepsis mot uppgifterna.

”Det är viktigt att utreda om detta är sant eller en komplott mot tränarna och klubben som jag misstänker. Vi kommer att sätta oss ner och granska händelserna ytterligare”.

Personen som får hårdast anklagelser riktade mot sig är huvudtränaren Nemanja Miljanovic. Han slår själv ifrån sig stora delar av kritiken.

Alex Ryssholm.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Alex Ryssholm.

Ryssholm är förvånad över spelarnas vittnesmål om Miljanovics ledarskap.

”Nemanja har haft en karriär innan AFC både som spelare och ledare. Det har absolut inte ryktats om någon mobbing eller kränkningar i tidigare klubbar”.

”Ren smutskastning”

Huvudtränaren anklagas för att ”inte ha någon taktik” och ”hålla i dåliga träningar”. De resonemangen gillar inte Ryssholm.

”Att man kritiserar Mance (Miljanovic) för att han kritiserar dåliga insatser på plan, eller ”inte har någon taktik” och ”håller i dåliga träningar” är ren smutskastning. Detta är inte rätt sätt att lösa saker på. Mance har haft hektiska diskussioner med en spelare som anklagat honom just för dessa saker. Vad som sagts vet jag inte, men jag vet att de har diskuterat spelarens framtid ett flertal gånger.

Ryssholm uppges ha gått i god för en klubb - dit en AFC-spelare lånats ut och upplevt ”rena rama mardrömmen”. Spelaren vittnar om våld, pengapressning och misstänkt matchfixning i klubben han lånades till.

Foto: Per Karlsson/TT
Alex Ryssholm och Nemanja Miljanovic

Hur kunde du gå i god för klubben och varför skickade ni spelaren dit?
”Vi har agerat helt korrekt mot spelaren i detta fall. Det verkade som att spelaren och hans agent skulle skriva ett kontrakt med klubb. Vi avvaktade först och beslutade att ta med honom ändå till träningslägret ifall det inte skulle bli något. Spelarens agent begärde att klubben skulle skicka iväg honom till klubben för att undersöka klubben innan de skriver på ett kontrakt. Klubben stod för kostnaderna för både spelaren och agenten. Beslutet att skriva på där var helt och hållet spelarens och agentens. Det stämmer inte alls att jag gått i god för klubben och jag själv har aldrig varit i där eller träffat någon klubb från den staden.”

Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN
Tunavallen.

Så det är ingen samarbetsklubb till AFC?

”Nej, det har de aldrig varit”.

Sitter Miljanovic säkert?

Miljanovic får även kritik från spelare för att sitta på flera stolar. 48-åringen är nämligen inte bara huvudtränare - utan även sportchef och uppges vara en del av styrelsen.

Ser du det som ett problem?

”Spelaren har rätt till sin åsikt. När Mance skrev på i klubben, skrev han på som sportchef. När Michael Jolley och klubben kom överens om att bryta, tog Mance över som tränare också. Detta naturligt eftersom Mance har högsta utbildningarna som tränare och sportchef. Angående styrelseplatsen stämmer det inte, för att Mance utgick som styrelsemedlem på egen begäran. På nästa årsmöte kommer klubben att ersätta honom i styrelsen.”

Miljanovic säger att han fortfarande känner sig säker i sin roll i klubben.

Sitter han säkert?

”Nemanja har gjort ett bra jobb hittills. Svenska cupen final och avancemang till Allsvenskan första året. Nu krigar vi för att stanna där vi är. Vi kommer såklart att efter säsongen utvärdera, analysera och se hur alla har presterat. Detta är något för klubben internt och inte allmänheten. Nemanja har kontrakt till nästa år.”

Publicerad:

LÄS VIDARE