Damlandslaget i fotboll

Stöttar Madelen Janogy på distans: Tufft att inse

Av: 

Petra Thorén

FOTBOLL

Fotbollsspelaren Madelen Janogy har tagit en paus från fotbollen på grund av sömnproblem och psykisk ohälsa.

Fridolina Rolfö stöttar sin lagkamrat på distans.

– Det var tufft att inse att hon hade det så jobbigt, man önskar att ingen ska behöva gå igenom det som hon går igenom, säger Wolfsburgs anfallare.

Under lördagen vann Wolfsburg stort (5–1) över Frankfurt och i en avskalad coronaform tuffar ligaspelet på.

Fridolina Rolfö gjorde ett mål och två assist och fotbollslivet är behagligt.

Men våren har varit svår, inte bara för coronavirusets påverkan utan också för att väninnan i landslaget och nya lagkamraten Madelen Janogy mått dåligt. Anfallaren, som slog igenom på VM i fjol, har själv i tidningen Expressen berättat om sömnsvårigheterna och sviterna efter desamma som pågått under en längre tid.

Janogy och Rolfö efter VM-bronset sommaren 2019

Janogy och Rolfö efter VM-bronset sommaren 2019

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

– Sömnproblemen började för något år sedan, ungefär i samband med att jag kom med i landslaget första gången, och sedan har det bara blivit värre, sa hon.

Madelen Janogy säger att hon delvis vet vad sömnproblemen beror på, men att hon inte orkar eller vill gå in i detalj på det.

– Jag har en väldigt, väldigt, tuff bakgrund som skiljer sig från många andras. Men jag har alltid kört på, det har jag gjort sedan jag var liten. Samtidigt som jag inte har berättat för någon. Fotbollen har varit min tillflyktsort, sa hon till Expressen nyligen.

Madelen Janogy, som värvades från Piteå till den tyska klubben i vintras, bodde i väntan på en ny lägenhet vid ankomsten till Wolfsburg hemma hos Fridolina Rolfö. Nu är hon tillbaka i Sverige för att läka de mentala såren och finna balans igen.

– Hon bodde tillfälligt hos mig innan hon fick sin lägenhet. Det är klart att vi har kontakt nu, vi pratar ofta och man vill checka till så att hon mår bra. Det är tufft att gå igenom det som hon går igenom, säger Rolfö och fortsätter:

– Jag tycker att hon är otroligt stark som valt att öppna upp och berätta och ta tag i det och få hjälp. Hon är på rätt väg, det glädjer mig mycket.

Lagkamraterna i Wolfsburg har samtalat om väninnans situation och klubbledningen har visat Janogy sitt stöd genom att ge henne möjlighet att åka hem till Sverige för att få professionell hjälp. När hon återvänder återstår att se.

– Det är klart att det kommer på tal inom laget. Spelare som ledare har tagit ett stort ansvar och hjälpt henne och också sagt att det är okej att hon åker hem och får den hjälp hon behöver, säger Fridolina Rolfö till Sportbladet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet storsatsar på allsvenskan och damallsvenskan

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Damlandslaget i fotboll

Madelen Janogy

Fridolina Rolfö

Psykisk ohälsa

Fotboll