Madelen Janogy pausar från fotbollen

Berättar för Expressen: Det var en mardröm

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:
Madelen Janogy.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Madelen Janogy.

Madelen Janogy, 24, tar en paus från fotbollen.

Landslagsspelaren berättar för Expressen om sina sömnsvårigheter.

– Det var så illa att jag började tappa minnet, säger hon till tidningen.

Förra sommaren punkterade Madelen Janogy Sveriges VM-premiär mot Chile med sitt solomål. Vid årsskiftet värvades 24-åringen från Piteå, där hon hade vunnit SM-guld 2018, till Wolfsburg.

Nu är hon hemma i Sverige och har pausat från allt spel på grund av sina sömnsvårigheter.

– Jag har en väldigt, väldigt tuff bakgrund som skiljer sig från många andras. Men jag har alltid kört på, det har jag gjort sedan jag var liten. Samtidigt som jag inte har berättat för någon. Fotbollen har varit min tillflyktsort, säger hon till Expressen.

”Mitt minne är förstört”

Janogy hade svårt med sömnen redan vid ankomsten till Wolfsburg. Efter att ha varit iväg på Algarve cup med svenska landslaget i mars återvände hon till Tyskland. Där förvärrades läget.

Hon orkade inte ta upp mobilen eller läsa en bok. Hon tappade minnet.

– Jag mådde inte dåligt på själva träningarna, eller när vi var ute och fikade eller hittade på något med lagkamraterna. Men kvällarna, det var en mardröm. Jag sov dåligt redan när jag kom till Wolfsburg men sedan blev det bara sämre och sämre. Men jag sa det inte till någon, säger hon till Expressen.

”Kommer aldrig få stoppa mig”

I dag återupptogs spel i Bundesliga efter en längre tids coronauppehåll. Wolfsburg vann med 4–0 mot Köln.

Men Janogy kommer inte resa till Tyskland på minst sex veckor. Hon har fått ledigt från klubben och tar hjälp av en psykolog för att komma till rätta med sina psykiska problem.

– Fotbollen betyder jättemycket för mig, och har alltid gjort. Att jag inte alltid mår bra kommer aldrig få stoppa mig. Jag ska tillbaka, det ska jag. Men nu måste jag acceptera hur läget är för tillfället, att jag är hemma i Sverige och inte spelar fotboll.

Publicerad:

LÄS VIDARE