”De försöker blåsa oss”

SVT avslöjar spelarnas missnöje mot ÖFK – tvingades bekosta delar av klubbens läktare

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera före detta spelare i Östersunds FK driver enligt Uppdrag granskning en pågående ekonomisk tvist mot föreningen.

Bakgrunden är enligt programmet att klubben investerat i sin arena med pengar som skulle gått till spelarnas bonus.

Lagkaptenen Tom Pettersson försvarar dock upplägget.

”Självklart accepterade vi det och blev mer än nöjda”, skriver lagkaptenen Tom Pettersson samtidigt i ett mejl till SVT.

Hösten 2017 kvalificerar sig Östersunds FK för Europa Leagues gruppspel. Efter att tidigare inte ha haft någon egen ekonomisk bonus för framgången förhandlar spelarna fram en ersättning med klubbens dåvarande ordförande Daniel Kindberg.

Spelarna får rätt till 25 procent av nettovinsten på äventyret – efter att ÖFK dragit av kostnader direkt kopplade till turneringen som resor, hotellnätter och extra personal till matcherna. Men enligt Uppdrag granskning drar klubben även bort åtta miljoner kronor för utbyggnaden av Jämtkraft Arena från underlaget för spelarnas bonus.

”Tror att vi inte ska bry oss”

ÖFK:s pressansvarig Niclas Lidström skriver i ett mejl till SVT:

“Fel av UG, totalt kostnad för utbyggnation av Jämtkraft Arena 2016 & 2017 var 13,8 miljoner kronor. Att ÖFK enbart valde att lyfta 8 miljoner kronor i bonusuträkningen var snarare till gagn för spelarna istället för vice versa.”

SVT uppger dock att utbyggnaden gjordes tillsammans med Östersunds kommun och att kostnaden för ÖFK var 4,9 miljoner kronor, som ska betalas av på 25 år.

1 av 2 | Foto: TT
Daniel Kindberg är föremål för granskning just nu, såväl i rätten som i SVT.

I en chatt vars innehåll Uppdrag granskning tagit del av är flera spelare kritiska till upplägget där klubben även dragit av pengar för resan till Fotbollsgalan i Stockholm.

“Dom försöker blåsa oss dom tror vi inte ska bry oss för vi har semester” och “We just got fucked by kindberg” är två kritiska spelarröster som citeras.

”Då har man lurat spelarna”

Enligt SVT ligger ÖFK nu också i ekonomisk tvist med flera tidigare spelare gällande bonusen.

– Om det är gjort som vi tror, då känns det inget bra. Då har man lurat spelarna på pengar, säger Magnus Erlingmark, generalsekreterare för Spelarföreningen.

Lagkaptenen Tom Pettersson skriver i ett mejl till Uppdrag granskning att spelarna var mer än nöjda med överenskommelsen.

“Vi visste att arenan behövdes förbättras för spel i Europa League och fick se vad det skulle kosta. Självklart accepterade vi det och blev mer än nöjda med att få en extremt generös belöning som vi alltså egentligen inte hade någon rätt till.”

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.