UG: ÖFK gynnades av bolagsplundring

Uppdaterad 2019-11-05 | Publicerad 2019-03-19

I veckans Uppdrag Granskning avslöjas att Östersundshem – med Daniel Kindberg som vd – betalade 45 miljoner kronor i överpris till Peab vid en omstridd markaffär.

Affären gynnade sedan Östersunds FK ekonomiskt, enligt UG.

– Jag skulle säga att det är en katastrofaffär, säger Mattias Lööv som idag är ordförande för Östersundshem.

I fyra delar som publiceras på SVT Play under tisdagen har SVT:s Uppdrag Granskning tittat närmare på allsvenska fotbollsklubben Östersunds FK.

ÖFK:s före detta ordförande Daniel Kindberg står åtalad för grov ekonomisk brottslighet och rättegången inleds 24 april i Ångermanlands tingsrätt i Härnösand.

Enligt Svenska Fotbollförbundets regelverk kan degradering ur allsvenskan bli aktuellt om klubben bedöms ha gjort sig skyldig till ekonomiska oegentligheter som ”allvarligt har skadat idrottens anseende”.

I veckans Uppdrag Granskning riktas strålkastarljuset bland annat mot en omstridd markaffär från 2014. Samma år lämnade Daniel Kindberg vd-stolen på Peabägda bolaget Fältjägaren för att bli vd på det kommunala bostadsbolaget Östersundshem.

Prislappen: 127 miljoner kronor

UG: Östersundshem köper byggnader och byggrätter från Peab fördelat på flera olika markområden, mark som ursprungligen tillhört det nu nedlagda regementet. Prislappen är 127 miljoner kronor.

Denna prislapp har sedan dess varit omstridd. Varför betalade Daniel Kindberg, nu som vd för Östersundshem, så mycket mer än marken värderades till och dessutom till en tidigare arbetsgivare?

Efter att lokaltidningen Östersunds-Posten granskat affären förnekade Daniel Kindberg att 127 miljoner var ett överpris.

– Att vi skulle ha betalat för mycket av någon anledning, det känner jag inte igen, sa Kindberg under ett öppet möte med allmänheten som visas i Uppdrag Granskning.

Förhörd om markaffären

Senare beställde Kindberg en utredning som sades visa att det egentliga värdet var 131 miljoner kronor, alltså mer än Östersundshem betalat.

Men i samband med att Daniel Kindberg greps och anhölls fyra år senare hamnade affären åter i fokus.

UG: Det ska visa sig att markaffären är en viktig pusselbit i den brottsplan som Kindberg sedan åtalas för. Och många av frågorna under polisförhören kretsar kring den.

Vid en presskonferens 20 april 2018, precis efter att Daniel Kindberg släpptes av polisen, kommenterade han markaffären:

– Den bästa affären som någonsin gjorts i Östersunds kommun någonsin.

Talade Kindberg sanning?

Men talade Kindberg verkligen sanning inför pressen?

Uppdrag Gransknings reporter Jesper Henke har funnit ett hemligt dokument från Kindbergs egen dator som visar att affären ”tvärtemot vad Kindberg påstått, långt ifrån varit en bra affär för Östersundsborna”:

UG: Daniel Kindberg ger i dokumentet ett förslag till Peab om vad han tycker att marken är värd. Summan är anmärkningsvärd – 82 miljoner kronor. 45 miljoner kronor under det pris som Östersundshem betalade. Två månader senare, när kommunstyrelsen ska fatta beslut om markaffären, är köpeskillingen 127 miljoner kronor. En dramatisk skillnad.

”Sagan kunde tagit slut innan den började”

Enligt Uppdrag granskning visar dokument hur kommunen och skattebetalarna kan ha blivit grundlurade.

UG: Det handlar om mycket pengar – 45 miljoner kronor. Men det kände bara en handfull personer till men dom sa inget. Hade det kommit ut så kunde
“fotbollssagan Östersund” tagit slut innan den ens börjat.

12 mars 2019 kallar Östersundshem till presskonferens. Då har verkligheten hunnit ikapp, som Uppdrag Granskning beskriver det.

Lars-Erik Larsson Frengen, ekonomichef på Östersundshem, bekräftar slutgiltigt för UG att det definitivt rörde sig om ett överpris 2014.

”En katastrofaffär”, enligt Östersundshem

– Jag kan säga att 80 procent av köpeskillingen har fått skrivas ner. Vi har inte kunnat utveckla bostadsproduktionen i det här området utifrån prissättningen på marken, säger Lars-Erik Larsson Frengen till SVT.

Ordföranden Mattias Lööv skräder inte orden:

– Jag skulle säga att det är en katastrofaffär, säger Lööv.

Enligt Uppdrag Granskning blev markaffären inte bara dyr för Östersunds kommun, den är också en del av den misstänkta brottsplan som Daniel Kindberg nu står åtalad för.

UG: Östersundshem kunde plundras på miljonbelopp, pengar som gynnat fotbollsklubben.

Peab vill inte svara på UG:s frågor men bekräftar för SVT:s reporter att en internutredning inleddes mot Daniel Kindberg, men den lades ner eftersom han slutade.

UG: I det läget blev Kindberg rekryterad till Östersundshem och genomförde markaffären. Och enligt uppgifter till oss var Peab väldigt nöjda med de 127 miljoner de fick.

”Så hamnade pengarna hos ÖFK”

Utöver Daniel Kindberg står en person som i media kallats ”Peabmannen” (före detta mellanchef på Peab) samt den så kallade ”Sollefteåföretagaren” åtalade för ekobrott.

I Uppdrag Granskning beskrivs det misstänkta upplägget i detalj och hur pengarna till sist ska ha hamnat hos Östersunds FK:

UG: När klubben behöver pengar kontaktas Sollefteåföretagaren. Han skickar då en bluffaktura till Peab som godkänns av Peabmannen. Denne fakturerar i sin tur det kommunala bolaget Östersundshem som betalar räkningen till Peab och pengarna går vidare till Sollefteåföretagaren som sponsrar ÖFK.

– 2013–2014 så stod ju licensen på spel därför att man hade så dålig ekonomi. Där hade de här pengarna väldigt stor betydelse för att rädda ekonomin och få en ny elitlicens, säger Christer Sundin, t f vd för Östersundshem under 2018.

I ett av polisförhören erkände Daniel Kindberg grovt bedrägeri med syftet att få medel till Östersunds FK. En månad senare tog han tillbaka erkännandet och förnekar nu brott. Enligt Uppdrag Granskning har Daniel Kindbergs advokat avrått honom från att medverka i det aktuella SVT-programmet.

Efter misstankarna mot Daniel Kindberg utreder kommunen och Östersundshem flera andra nybyggnadsprojekt som blivit dyrare än beräknat, enligt UG. Peab har gjort sig av med två chefer och en konsult. Ytterligare brott utreds av Riksenheten mot korruption.

Östersunds FK tillbakavisar alla anklagelser om ekonomisk dopning.