Barcelona vände mitt i värsta krisen

Uppdaterad 2013-03-13 | Publicerad 2013-03-12

De var mitt i sin värsta kris någonsin.

Då reste sig Barcelona, utklassade Milan med 4-0 och tog sig vidare till kvartsfinal.

– Med det här är allt dåligt glömt, säger David Villa.

Barcelona har haft stora problem den senaste tiden. Xavi Hernández har dragits med skadeproblem, backlinjen har darrat och Lionel Messi har svikit i de viktiga mötena med Real Madrid och i den första åttondelsfinalen mot Milan.

0-2-förlusten på bortaplan fick stora rubriker och många frågade sig vart Barcelonas karakteristiska spel tagit vägen.

Trots problemen på planen har det funnits betydligt värre orosmoln i Barcelonalägret. Tränaren Tito Vilanova behandlas fortfarande för sin cancersjukdom på en klink i New York och informationen om hans tillstånd har varit knapphändig.

– Självklart påverkar det här oss och mig själv. Det har varit jättejobbigt. Jag tror att det fått påverkan på hur vi spelat också, sa Lionel Messi i en intervju med Sportbladet förra veckan.

”Nu är de tillbaka på banan”

Inför ödesmatchen mot Milan var spelarna eniga – de skulle gå ut och spela för sin tränare.

– Vi måste gå ut, direkt på avspark, och spela som om våra liv hängde på det, sa Iniesta.

Och det gjorde Barcelona.

Redan efter fem minuter gav Lionel Messi Barcelona ledningen. Innan den andra halvleken var slut hade stjärnan gjort 2-0, bara minuten efter att Milan prickat stolpen. Tio minuter efter paus satte David Villa målet som innebar att Barcelona var vidare till kvartsfinal. När Jordi Alba satte 4-0 på stopptid var avancemanget definitivt klart och hela Camp Nou kunde andas ut.

– Vi gick för seger från första minuten. Vi trodde på att vi kunde göra det och vi förtjänade det. Med det här är allt dåligt glömt, säger David Villa enligt Fotball Italia.