Barcelonas värsta kris

Publicerad 2013-03-11

Nu skakas superstjärnorna i världens bästa fotbollslag – inte av förlusterna, utan av bilderna på sjuke tränaren

BARCELONA. En ödesmatch, ett underläge och ett slut på en gyllene era.

I omvärlden kraxar olyckskorparna fram apokalyptiska spådomar över FC Barcelona inför mötet med Milan.

I Katalonien är tonläget ett annat.

För ett år sedan hade Barcelona mött Milan på Camp Nou i en match om sin överlevnad.

I år är frågan om liv eller död förskjuten till verkligheten – och till Tito Vilanovas sjuksäng sexhundra mil därifrån.

Vill man vara dramatisk kan man konstatera att Barcelona spelar en match som kommer att avgöra hela säsongen i morgon. Men tack vare en sensationellt bra säsongsinledning lyckades katalanerna redan i höstas praktiskt taget säkra ligatiteln i Spanien, och därigenom har man möjligen råd att göra ett rekordtidigt uttåg ur Champions League.

Det kommer inte att hindra 90 000 hemmasupportrar att in i det sista hoppas på en ”remuntada”, en vändning, på Camp Nou i morgon.

Men de vet att det barcelonska maskineriet har hackat betänkligt på slutet.

Xavi Hernández har plågats av skador, Cesc Fábregas blev utbytt till burop och visslingar i lördags och Leo Messi stod för ett avslut på mål på säsongens tre viktigaste matcher mot Real Madrid och Milan. Förra säsongen snittade han fem avslut – per match.

Backproblem

Framför allt har Barcelonas backlinje med Carles Puyol och Gerard Piqué i mittlåset och Dani Alves på högerkanten, inte stått att känna igen. Laget har släppt in fler mål än under de senaste fyra säsongerna, 50 i alla turneringar varav 30 hittills i La Liga. Förra säsongen släppte man in 29 ligamål på hela säsongen. Året innan bara 21.

Den ende som sett i stort sett opåverkad ut är vänsterbacken Jordi Alba.

Och kanske är det inte så konstigt. Alba är ny i klassen och har inte något Barça-bagage att bära på. Han ser fortfarande ut att tycka att det är precis hur stort som helst att spela i det vi känner som världens bästa fotbollslag.

Övriga spelare har haft annat att tänka på i vinter.

För Barcelona har inte befunnit sig i fritt fall rent fotbollstaktiskt lika mycket som känslomässigt. Katalanerna har på tre år genomlevt två cancerfall i truppen, först vänsterbacken Eric Abidal och därefter dåvarande andretränaren Tito Vilanova. Och när den förste tidigt i våras visade tecken på att vara på väg tillbaka från en lång rehabiliteringstid och ett återfall, drabbades Vilanova, den här gången utan Pep Guardiola framför sig i hierarkin, återigen av en tumör i öronspottkörteln.

Nyheten slog ner den 19 december, men barcelonismon gick på jullov med informationen att a-lags-tränaren snart skulle vara tillbaka.

– Tito Vilanova kommer genomgå både strål- och cellgiftsbehandling, som kommer att pågå i sex veckors tid. Under den här tiden, samt beroende av hur utvecklingen ser ut, kan behandlingen förenas med arbete, förklarade klubben i ett uttalande.

Nu har tolv veckor gått och beskeden om när Vilanova, som behandlas på en klinik i New York, är tillbaka blir allt mer luddiga.

När hans ersättare Jordi Roura fick frågan på en presskonferens häromveckan satt han först tyst i över en halv minut och kämpade mot tårarna.

Messi: Ingen ursäkt

När Sportbladet träffade Leo Messi i Barcelona förra veckan var han okaraktäristiskt tydlig i sitt svar på frågan om Tito Vilanova.

– Självklart påverkar det här oss och mig själv. Det har varit jättejobbigt. Jag tror att det fått påverkan på hur vi spelat också. Men det är ingen ursäkt för hur det har gått hittills under säsongen, varken när vi spelat bra eller dåligt, förklarade Leo Messi.

Jordi Roura är en ersättare, ingen huvudtränare, och 45-åringen hade knappast fått ta över skutan om Barcelonas president vetat att Tito Vilanova skulle bli borta längre än två månader.

Roura, tidigare ansvarig för videoupptagningen av Barcelonas matcher, är ett kompisval eftersom han är en av Tito Vilanovas allra närmaste vänner, men någon större auktoritet över Barcelonas trupp har han inte.

– Träningarna just nu är lite som i skolan när läraren lämnade klassrummet. Alla gör lite vad de vill, sägs det från Barça-källor.

Men i klubben är man också överens om att spelarna som hade behövt hjälpa Vilanovas ersättare inte gjort sitt under våren. För att stärka truppen arrangerades det så att Tito Vilanova skickade en hälsning och taktiska tips via Skype innan spelarna sprang ut på Santiago Bernabéu-stadion till ligamötet med Real Madrid förra helgen.

Vilanova har hela tiden kommunicerat med Jordi Roura via mobilchattar under matcherna och han har på håll kunnat observera de flesta träningarna.

– Det är inte jag som bestämmer här och jag vill inte ha det så heller, har Roura sagt om rollfördelningen med Tito Vilanova under hans sjukdom.

En stor böld på kinden

Videosamtalet med spelarna inför matchen i Madrid, den tuffaste och mest prestigefyllda en Barcelonalirare kan spela, var tänkt som en extra peppning för Carles Puyol, Xavi Hernández och de andra. Men bilden av en rejält magrad och cellgiftsbehandlad Vilanova med en stor böld på ena kinden chockade i stället flera av spelarna som känner honom utan och innan, men som inte visste exakt hur illa ställt det var.

Barcelona förlorade matchen, den tredje på fyra matcher, och har, förutom lördagens habila prestation mot tabelljumbon Deportivo la Coruña, inte särskilt många skäl att vara optimister inför morgondagens returmatch mot Milan.

I Katalonien har många inte ens en ny europaframgång högst på önskelistan längre.

I en region som lever med och för sitt lag mer än de flesta andra har man redan vunnit allt man pekat på de senaste åren. Nu vill man bara att Tito Vilanova ska bli frisk och i bästa fall tillägna honom en 3–0-seger i morgon.

I värsta fall kan Champions League vänta till nästa säsong i stället.

Källor: Marca, Mundo Deportivo, The Guardian.

Följ ämnen i artikeln