”Då hade han varit utlandsproffs i dag”

Agenten Arash Bayat om Janne Andersson-uttalandet som fick Marcus Danielson att bryta

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Marcus Danielson hade varit utlandsproffs i dag om han varit mer utåtagerande.

Det tror agenten Arash Bayat och förklarar sitt uppmärksammade utspel mot förbundskapten Janne Andersson som nu gjort att Danielson brutit samarbetet.

– För de lågmälda killarna behöver jag vara deras röst, säger Bayat.

Arash Bayat menade att förbundskapten Janne Anderssonpissade på allsvenskan” när han inte tog ut Djurgårdens Marcus Danielson i landslaget. Ett uttalande som fick stor uppmärksamhet, bemöttes av Janne Andersson och som nu fått Danielson att lämna agenten.

”Finns olika typer av spelare”

Bayat beklagar nu sin formulering, som han menar sades i affekt, men står fast vid att själva avsikten med uttalandet var både motiverat och ärligt.

– Det finns olika typer av fotbollsspelare. Du har de som är utåtagerande som du behöver hålla tillbaka lite och sedan har du de som ”Mackan” som är en lågmäld människa som håller igen. För de lågmälda killarna behöver jag vara deras röst. Han behövde en röst i det här sammanhanget precis som han har behövt det tidigare. Jag står bakom ”Mackan” och har gjort det i alla tider, även de tuffare. Vi har jobbat väldigt många år tillsammans och känner varandra väldigt väl yrkesmässigt och jag tycker fortfarande att han förtjänar möjligheten i landslaget, säger Bayat.

Arash Bayat i Västra Frölunda 2017
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Arash Bayat i Västra Frölunda 2017

Agenten menar att Danielsons personlighet också kan ha kostat honom yrkesmässiga möjligheter.

– Det tror jag är en av anledningarna till att han inte blivit utlandsproffs eller varit landslagsaktuell tidigare. Fotbollsmässigt är han en topp, topp, toppspelare.

”Vill ha en dominant ledare”

Behöver du vara utåtagerande för att synas i dagens fotboll?

– Ja, sådan är fotbollen. Jag jobbar med scouter, sportchefer och tränare varje dag och vet vad de söker. När de söker en mittback räcker det inte med att du är bra på huvudet, passningsskicklig och stark utan det tillhör att du måste ha en personlighet också. De vill se en mittback som är en dominant ledare. Det är samma med anfallare och mittfältare, du måste ha en utåtagerande personlighet för att nå den yttersta eliten och jag tycker att ”Mackan” har det i dag. Jag tycker att han har tagit till sig den uppgiften på ett väldigt bra sätt.

Hur ser du på uppståndelsen som ditt uttalande ändå medfört?

– Jag kanske gick hårt åt Janne men det var inte min mening. Jag tycker alla landslagsspelare förtjänar att vara där men jag tycker att ”Mackan” förtjänar det också och det står jag fast vid. Jag kommer alltid stå upp för mina spelare och det är viktigt för mig att poängtera, säger Bayat.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.