Han snor rekord från Jordan och Magic Johnson

Av: Simon Svensson-Parenti

Publicerad:
Foto: Kevin C. Cox / TT NYHETSBYRÅN

21-åriga Luka Doncic skriver om NBA:s historieböcker gång på gång.

Efter nattens uppvisning lägger han två nya rekord till samlingen, och då är det bara för legendarerna Michael Jordan och Magic Johnson att flytta på sig.

– Hans framtid är precis vad han vill att den ska vara, säger kommentatorerna i tv-sändningen.

Under sin blott andra NBA-säsong håller Luka Doncic, 21, på att erövra hela basketvärlden.

Det säger inte lite om den unga slovenen med tanke på de etablerade namn som finns i ligan. LeBron James, Stephen Curry och Giannis Antetokounmpo är bara några exempel.

Två nya rekord i natt

Det är det faktum att Doncic kan påverka en matchbild på så många olika sätt som gör honom så speciell. Han är både en poänggörare, en returtagare och en framspelare på samma gång, och tillhör de absolut främsta i samtliga tre kategorier.

En ovanlig kombination som egentligen bara tidigare nämnda LeBron James, 35, samt Russell Westbrook, 31, och Nikola Jokic, 25, besitter i nutidens NBA. Spelare som regelbundet står för så kallade ”triple doubles” – vilket innebär att man når tvåsiffrigt i alla tre statistiska huvudkategorier.

Det som många också häpnar över är hur slovenen gör allt detta trots att han bara är 21 år och bara är inne på sitt andra år i världens bästa basketliga.

Han har fullt sjå med att skriva om historieböckerna och när hans Dallas Mavericks besegrade topplaget Milwaukee Bucks i natt (136–132), snodde han åt sig ytterligare två rekord – mitt framför två av sportens allra främsta någonsin, Michael Jordan och Magic Johnson:

”Han är verkligen speciell”

  • I och med nattens ”triple double” står det klart att han kommer vara den spelare som gör flest av den varan under årets NBA-säsong. Med det tar han över titeln från Magic Johnson som den yngsta någonsin att vinna den kategorin.

  • Hans 35 poäng, 14 returer och 19 assist innebär också att han passerar självaste Michael Jordan som den yngste någonsin att uppnå statistikraden 35/10/15.

– Jag säger inte det om många spelare, men han är verkligen speciell. Luka är inte bara en fenomenal basketspelare. Han är även en superb underhållare och han blir verkligen bättre för varje dag som går, säger hans tränare Rick Carlisle till klubbens hemsida.

– Hans framtid är precis vad han vill att den ska vara, utbrast kommentatorerna i nattens tv-sändning.

Publicerad:

LÄS VIDARE