LeBron svarar Trump: ”Vi kunde inte bry oss mindre”

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

LeBron James kommer inte att sakna Donald Trump som tv-tittare.

USA:s president säger att idrottsutövare som går ner på knä får honom att stänga av.

Basketstjärnan svarar att sporten inte kunde bry sig mindre.

LeBron James i matchen mot Oklahoma.
Foto: Kevin C. Cox / TT NYHETSBYRÅN
LeBron James i matchen mot Oklahoma.

Donald Trump gick ut och sa att professionella idrottsutövare som går ner på knä under nationalsången får honom att ”stänga av matchen” eftersom det är ”respektlöst mot flaggan och nationalsången”.

LeBron James ger svar på tal och säger att NBA inte kommer att sakna honom.

– Jag tror verkligen inte att basketgemenskapen är ledsna för att förlora honom som tittare. Det är allt jag har säga, säger den 35-årige superstjärnan efter att Los Angeles Lakers förlorat mot Oklahoma City Thunder med 105–86.

Knäböjer på planen

På presskonferensen efter matchen försökte LeBron James först undvika att kommentera ämnet mer för att inte hamna i ett ordkrig.

– Jag förstår åt vilket håll det här går, vad det kommer att innebära för mig i morgon. Jag vill inte ge mig in i det, säger LeBron James.

I stort sett alla spelare, coacher, lagledare och domare har knäböjt framför Black Lives Matter-meddelandet på planen, när den amerikanska nationalsången spelats inför matcherna i NBA-bubblan på Disney World utanför Orlando i Florida.

Anledningen är att uppmärksamma sociala orättvisor, förtryck och polisvåld mot den svarta befolkningen.

”Sporten kommer fortsätta”

Till slut tog Lakers-forwarden LeBron James tillfället att lägga ut texten ordentligt på presskonferensen, för att framhålla sin sport och uppmärksamma det amerikanska presidentvalet i höst.

– Jag tycker att vår sport är vacker, vi har fans över hela världen och vi försöker bjuda tillbaka för deras engagemang. De älskar inte bara spelet utan respekterar också det vi försöker tillföra till sporten och uppmärksamma, vad som är rätt och vad som är fel. Jag hoppas att alla oavsett ursprung, oavsett hudfärg, oavsett storlek ser det ledarskapet vi har allra högst upp i vårt land och förstår att november väntar strax runt hörnet och att det är en viktig stund för oss amerikaner. Om vi fortsätter att prata om att vi vill ha något bättre och att vi vill ha förändring så har vi möjligheten att åstadkomma det. Sporten kommer att fortsätta utan att han följer den. Jag kan sitta här och tala för alla för oss som älskar basket: Vi kunde inte bry oss mindre, säger LeBron James.

Los Angeles Lakers ligger i topp i western conference när grundserien håller på att spelas klart.

Publicerad:

LÄS VIDARE