OS 2022 i Peking

Första svenska OS-deltagarna på plats i Peking

Reste charter – till skillnad mot Norge

Av: 

Anna Rydén

Petra Thorén

SPORTBLADET

PEKING. Sveriges första OS-deltagare möttes av stora mängder kinesiska funktionärer i skyddsutrustning och fick navigera sig genom ett flertal kontroller vid ankomst i Kina.

– Det är bra att de tar sitt ansvar, de har verkligen steppat upp säkerheten, säger puckelpiståkaren Walter Wallberg.

Dammet på sätena i ankomsthallen avslöjade vid en första anblick att den internationella flygplatsen i Peking stått tom länge.

Funktionärer och flygplatspersonal i full skyddsmundering påminde omedelbart om att vi inte närmar oss ett olympiskt spel under normala förhållanden.

PCR-pinnar högt upp i näsan, QR-koder och passkontroller väntade den svenska truppen som under torsdag morgon anlände till Peking.

I gruppen fanns skidskyttelandslaget med alla sina medaljhopp, rodelåkare, puckelpiståkare, ledare och SOK-personal.

– Det är speciellt att landa här och se funktionärerna med de aktiva är väl förberedda på det och har sett bilder på det, säger SOK-läkaren Jakob Swanberg, som är medicinskt ansvarig för truppen.

Walter Wallberg.

Medaljhoppet Walter Wallberg navigerade avslappnat, med pjäxorna i ett band runt nacken, fram mellan testpersonal och tulltjjänstemän.

– De är noga och det känns tryggt att vara här, säger Wallberg som inte oroade sig över de långa köerna.

– Man får hålla avstånd och alla som har åkt hit har gjort sina tester.

Enligt Jakob Swanberg väntade efter den långa ankomsten avfärd till OS-byn.

– Man ska hålla sig isolerad på boendet tills man får ett negativt provsvar. Resandet är en kritisk del, säger han.

SOK:s läkare Jakob Swanberg.

Norsk längdåkning, som drabbats av covid fall inför OS, har valt att låta sina aktiva resa reguljärt till och från sina läger på höjd. Svenska längdlandslaget och svenska skidskyttelandslaget väljer att göra en större investering och flyga charter. 

Är det en risk de norska laget tagit?

– Vi tänker lite så, att det kan vara en större risk. Men det faktiska utfallet har vi inte sett. Men vi har tänkt så i alla fall.

Skidstjärnan Heidi Weng har testat positivt.

”Måste köra hela vägen”

Skidskyttelandslagets tränare Johannes Lukas är inne på samma spår.

– Om vi lägger fokus på att ha ett eget hotell på ett precamp då måste vi köra hela vägen. Då kan vi inte åka bil till München och sen blanda oss in med folk som inte testar sig någon gång. Vi har haft en plan och följer den. Jag är väldigt tacksam över allt stöd vi får för det kostar så klart en del pengar men jag hoppas vi kan betala tillbaka med fina resultat, säger tränaren som uppskattar prioriteringarna på skidskyttarna.

– Vi har verkligen satsat på den största säkerheten och lyxsituationen för de aktiva. Vi hyrde en chartrad flight från Verona och sen har alla aktiva haft businessclass för att sitta ihop, minska antal kontaktpersoner och ha bästa resan så jag tror att vi har gjort allt vi kan så nu hoppas jag att vi fortsätter vara negativa. 

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

OS 2022 i Peking

LÄS VIDARE

Svenske OS-stjärnans ovanliga väg till toppen – sköter allt från garaget

ÄMNEN I ARTIKELN

OS 2022 i Peking

Vinter-OS

Covid-19

Walter Wallberg