Panikdraget inför OS: Byter plats för träningsläger

Pandemin och smittspridningen ställer till det i världen.

Nu agerar längdlandslaget i sista minuten – och byter plats för sina OS-förberedelser. Dessutom saknas Calle Halfvarsson och Leo Johansson.

– Man får vara väldigt flexibel i sin planering, säger William Poromaa.

Det svenska skidlandslaget har lyft från Sverige för sista förberedelserna på höjd inför vinter-OS i Peking, men de kommer inte att åka till italienska Seiser Alm där det norska landslaget redan är på plats.

Anledningen till att Sverige, i sista stund, väljer att byta plats för sin precamp är den höga smittspridningen i området uppe i Dolomiterna.

Mycket bättre alternativ

– Därför valde vi att leta nya, säkrare boenden och fann ett mycket bra alternativ i Livigno, I dessa tider måste en bra organisation kunna vara flexibel och i det här fallet kunde vi tack vare snabbt och noggrant jobb hitta ett än bättre alternativ än det vi först valt för vårt OS-läger. Vi får dessutom med oss egna kockar vilket gör att vi kan skapa säkra måltider, säger landslagschef Anders Byström i ett pressmeddelande.

Ursprungsplanen var att Sverige skulle ladda i Seiser Alm, precis som det norska landslaget.

Det är inte första gången som smittspridningen har påverkat skidlandslaget den här säsongen.

Under Tour de Ski i Oberstdorf letade sig smittan in på svenskarnas hotell och då agerade ledningen med att byta boende.

Beredd på att allt kan hända

Svenska stjärnan, William Poromaa och landslagen har börjat bli vana.

– Man får vara väldigt flexibel i sin planering. Det fick man känna på redan i fjol när det blev inställda tävlingar så just den biten har man blivit lite van vid. Det har jag haft med mig litegrann nu när det har strulat för mig och jag har fått göra om planen. Man har varit beredd på att allt kan hända och så är det med elitidrott så det är bara att sitta tryggt i båten och göra det man ska, sa William Poromaa till Sportbladet tidigare i veckan.

Hur viktigt är det att inte bli sjuk med en månad kvar till OS?

– Det är klart. Man vill aldrig bli sjuk. Man gör det man kan och ibland blir man sjuk och då är det inte så mycket att göra utan då får man tackla det, säger han och fortsätter:

– Det är inte så mycket att göra men det är klart att man vill vara försiktig när det är något som man har väntat på väldigt länge som det här mästerskapet.

Träningslägret i Livigno blir svenska skidlandslagets sista förberedelser inför OS. Avresa till Peking är 27 januari och mästerskapet startar 4 februari.

Ingen Halfvarsson eller Johansson

Bara timmar efter beskedet om att Sverige byter uppladdningsdestination står det även klart att man saknar två åkare.

Calle Halfvarsson kommer att ansluta senare till lägret, då han upplevt förkylningssymtom.

– Calle Halfvarsson har testat negativt för covid, men vi har valt att ta extra försiktighetsåtgärder i och med att han har upplevt förkylningssymtom. Därför följer han inte med till Italien i detta skede, säger Jan Wall, medicinskt ansvarig för längdlandslaget.

Inte heller den unge talangen Leo Johansson finns med i Livigno, då hans svar på det obligatoriska PCR-testet inte kommit än.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.