”En ung spelare fick mig att tveka...”

Robin Söderling eftertraktad som coach

Av: Stefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYR≈N

Förre världsfyran Robin Söderling utesluter inte en comeback på ATP-touren.

Som tränare.

32-åringen har redan fått förfrågningar.

– Jag kommer alltid att vara i tennisvärlden på ett eller annat sätt.

Robin Söderling utklassade David Ferrer (6–2, 6–2) i Båstad-finalen 2011. Vad han inte kunde föreställa sig där och då var att det skulle bli hans sista match som proffs, men så blev det.

Västgöten drabbades av körtelfeber och tvingades ge upp karriären, men han har aldrig lämnat tennisen. Han fungerade som tävlingsdirektör för Stockholm Open 2014 och 2015 och ägnar nu all tid åt RS Tennis, som bland annat säljer bollar och senor.

Eftertraktad som coach

Nästa roll kan bli den som tränare. För Sportbladet avslöjar Söderling att han har fått förfrågningar från ett antal spelare.

– Några stycken har frågat, men jag har tackat nej till alla. Det tar så mycket tid. Ska man träna någon är det under 30 veckor om året. Den tiden finns inte nu, men en spelare fick mig att tveka. Han är mellan 50 och 100 på rankingen, ung och såg jävligt... Ja, det är roligt om det är en ung spelare med mycket potential och ska jag träna någon är det en spelare som redan är på touren. Där kan jag göra mest nytta med min erfarenhet, säger Robin Söderling.

Vad skulle du säga om Mikael Ymer kommer med en förfrågan?

– Jag behöver mer detaljer och skulle nog inte kunna ta ställning till det nu. Jag behöver veta vad han tänkt sig för upplägg och vad han tror att han behöver för att bli så bra som möjligt. Det är viktigt att man har lika syn.

Men du ser coachningen som en framtid och ett sätt att återvända till touren?

– Jag ser det inte som omöjligt, men det är ingen tanke jag har nu. Jag vill vara i tennisvärlden och kommer alltid att vara det, på ett eller annat sätt. Jag har spelat i princip varje dag sedan jag var fyra år. Jag vill inte lämna tennisen, men just tränarbiten är inget för mig just nu, säger Robin Söderling.

”Vill inte vara sämst på banan”

Fysiskt har han återhämtat sig så pass bra att han ska göra tävlingscomeback när Kings of tennis avgörs i Stockholm Waterfront Congress Centre onsdag-fredag. Söderling ska spela dubbel med Thomas Enqvist, mot Jonas Björkman och Mark Philippoussis.

– Jag mår bra. Det är inga konstigheter. Tyvärr har det inte blivit någon tennis sedan början av december, vilket är lite opassande. Man vill ju inte vara sämst på banan.

Kan känna bitterhet

32-åringen var nyligen på plats under ATP-turneringen i Memphis, men det är med blandade känslor han följer världstennisen. Om det inte varit för körtelfebern hade han fortfarande kunnat slåss om de stora titlarna.

– Det var värre i början. Nu är det rätt okej, men visst kan jag känna bitterhet ibland. Fan, om det inte hänt hade jag säkert fortfarande spelat. Samtidigt brukar jag tänka att det hade kunnat hända när jag var 18, säger Robin Söderling.

Publicerad:

LÄS VIDARE