Larsson krossade motståndet

Uppdaterad 2019-06-19 | Publicerad 2010-07-23

Sollerön. Petad ur proffslaget Team Saxo Bank inför Tour de France. Men i tempoloppet under SM-veckan på cykel krossade Gustaf Larsson allt motstånd.

– Det kändes bra. Kul att komma hem till Sverige och köra SM och fira midsommar, sade Larsson nöjt.

Damernas tempolopp vanns av Emilia Fahlin.

Gustav Larsson, Skoghalls CK, var storfavorit i tempoloppet på Sollerön över 50 kilometer. Han gjorde ingen besviken, segern togs i utklassningsstil. Tvåan Sebastian Balck var distanserad med två minuter och 31 sekunder.

– Det kändes bra hela vägen. Jag körde hårt men kontrollerat, kände att jag kunde prestera bra, sade Larsson som de senaste åren tagit silver i tempoloppet på säväl OS som VM.

– Senast jag var hemma i Sverige var när jag firade jul så det var kul att komma hem igen, fortsatte Larsson som plockade sitt tredje SM-guld i tempo.

Larsson vann nyligen en tempoetapp i Giro dItalia, som förste svensk genom tiderna, något som stärkte hans självförtroende ytterligare. Trots det fick han inte plats i Tour de France.

– Vi var tio man som tävlade om nio platser i laget och alla hade kört bra så Bjarne Riis (teamchefen) hade bara att välja och vraka. Visst känns det lite surt att inte få vara med men det handlade om teamets taktik, konstaterade han krasst.

Vad Larsson ska köra efter lördagens linjelopp i SM visste han.

– Jag tar lite semester i stället för Touren. Sen får vi se vad som händer.

Damernas tempolopp vanns av Emila Fahlin, Örebrocyklisterna. Hon hade 48 sekunder tillgodo på tvåan och förhandsfavoriten Emma Johansson.

– Jag är nog den som är mest överraskad, sade Fahlin.

Fahlins uppladdning inför SM-veckan hade varit allt annat än optimal. En förkylning och på det vattkoppor i maj månad tvingade henne att lägga om säsongsplaneringen och någon toppform trodde hon inte skulle infinna sig till SM. Ändå vann hon överlägset.

– Efter sex kilometer hörde jag av mamma att jag var sju sekunder efter Emma. Sen fick jag inga mer tider innan någon skrek att det var 45 sekunder upp till Emma när det bara var ett par kilometer kvar. Då trodde jag att det var hon som ledde, berättade segrarinnan.

På fredag kör damernas SM-linjelopp och på lördagen är det herrarnas linjelopp. Även dessa tävlingar avgörs på Sollerön utanför Mora.

TT

Följ ämnen i artikeln