Så gör du när ditt barn har vattkoppor

Vattkoppor hos barn – så behandlar du

Misstänker du att ditt barn har vattkoppor? Tips och tricks till dig som förälder med ett barn som fått sjukdomen.

Utslagen kan sprida sig över hela kroppen då barnet drabbas av vattkoppor.
Utslagen kan sprida sig över hela kroppen då barnet drabbas av vattkoppor.

Vattkoppor är en mycket smittsam virussjukdom som oftast drabbar barn. Du kan bara få vattkoppor en gång, sedan är du immun. Oftast börjar sjukdomen med feber, huvudvärk och trötthet, sedan kommer röda utslag på huden.

Vaccin mot vattkoppor finns

Utslagen kan sprida sig över hela kroppen, inklusive i munnen, i halsen, kring ändtarmsöppningen och på könet. Utslagen går från röda prickar till blåsor med genomskinlig vätska och brukar vanligtvis klia.

Det finns ett vaccin mot vattkoppor som är effektivt och har få biverkningar. Det ingår inte i det allmänna vaccinationsprogrammet, men går att få om du betalar själv. Barn från nio månader kan vaccineras.

Så behandlar du vattkoppor

Vattkoppor går i regel över av sig själv utan medicinsk behandling. Det du kan göra hemma är att försöka lindra klådan med alsolsprit, kylbalsam eller svalt vatten. Det är även viktigt att hålla huden ren så att det inte blir infektioner när barnet kliar sönder blåsorna. Tvätta gärna med tvål och vatten.

Om barnet har väldigt mycket klåda finns det receptfria mediciner att köpa på apotek.

Då bör du söka vård

Om barnet som insjuknar i vattkoppor är under sex månader och mamman ännu inte haft vattkoppor är det bra att kontakta en vårdcentral. Detsamma gäller om barnet är trött och medtaget, har nedsatt immunförsvar, har feber över 38 grader i mer än tre till fyra dagar eller om barnet har svåra besvär med klåda och receptfria mediciner inte hjälper.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.