Zidane - "en riskfylld operation"

Publicerad 2016-01-05

Fotboll. En mästare som spelare.

Men kommer Zinedine Zidane att göra succé även som tränare i Real Madrid?

Spanska medier tvekar och pekar på legendarens brist på rutin.

Flera tusen supportrar var på plats när Zinedine Zidane på tisdagen höll sin första träning med Real Madrid.

De skanderade "Zizou, Zizou!".

Ett varmt välkomnande.

Spanska medier är dock inte övertygade om att det blir succé när Zidane - som de senaste säsongerna basat över Reals andralag i den spanska tredjedivisionen - tar över efter den sparkade Rafael Benitez och får ansvar för superstjärnor och stora egon som Cristiano Ronaldo, Karim Benzema och Gareth Bale.

Oerfaren i ny roll

Landets största sporttidning Marca kallar utnämningen för "en riskfylld operation".

"Fransmannen är en fotbollslegendar och stor i Madrid. Men hans erfarenhet som tränare står i kontrast till hans erfarenhet som spelare".

"Problemet med tränare är det samma som med meloner: innan du öppnar dem vet du inte om de är söta eller oätbara", skriver Marca och får medhåll av El Pais som konstaterar att Zidane är "en legend utan tränarerfarenhet".

Men David Beckhamn, under tre säsonger lagkamrat med Zidane i Real Madrid, är optimistisk.

"Kan det bli bättre än så här? En av världens bästa spelare tar över klubben jag och många andra älskar", skriver han på Instagram.

Vill inte jämföras

Själv ser huvudpersonen fram emot "en svår men stimulerande utmaning" och att träna "världens bästa lag".

Att Zidane har ett spelarförflutet i Real Madrid, där han bland annat vann Champions League 2002 och den spanska ligatiteln året därpå, gör att många jämför honom med Barcelonas tidigare tränare Josep "Pep" Guardiola, som innan han tog över tränaransvaret hade en lång och framgångsrik karriär i klubben som spelare. Det är en jämförelse som Zidane undanber sig.

– Han har åstadkommit fantastiska resultat. Men Guardiola är Guardiola. Jag kommer att göra mitt bästa men jämför mig inte med andra. Det gjorde jag inte som spelare och det gör jag inte heller nu.

Sitt första uppdrag som tränare för "Los Blancos", för närvarande på tredje plats i La Liga, gör Zidane på lördag i hemmamötet med La Coruña.

TT-AFP

Följ ämnen i artikeln