Cupguld till Piteå – fick straff på tilläggstid

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2024-05-01

Piteåspelare jublar efter segern i cupfinalen mot Häcken.

Häcken radade upp chanser.

Men när Piteå fick straff på tilläggstid försvann Göteborgslagets gulddröm.

Emma Viklund blev stor guldhjälte med sitt straffmål i 1–0-segern.

– Jag har drömt om att få vinna en titel i hela mitt liv... Jag vet inte vad jag ska säga. Jag är så jävla stolt över tjejerna, vi gör en sådan krigarinsats. Jag vill hylla dem så mycket, säger Viklund till SVT.

En resning på mållinjen, en stolpträff, skott strax utanför. Och en rad lägen till.

Förhandsfavoriten Häcken fick slita mot Piteå, som lyckades hålla liv i cupfinalen in i det sista trots att Häckentränaren Mak Lind kunde plocka in bland andra landslagsstjärnan Rosa Kafaji från bänken i den andra halvleken.

Piteå hade egentligen bara en enda riktig målchans i den andra halvleken. Men den kom i bästa tänkbara läge för gästerna.

Blåste för straff

Det var bara några minuter kvar av tilläggstiden när domaren blåste för hands på lagkaptenen Filippa Curmark i Häckens straffområde.

Varpå Emma Viklund klev fram och iskallt sköt in guldmålet för Piteå.

– Vi var beredda på att det skulle bli en tuff match, visste att vi skulle få jobba mycket med vårt defensiva spel och vi gjorde det från första minut. Alla gör en så bra insats och utan det skulle det inte ha gått, säger Viklund.

Samtidigt som herrfinalen fortfarande pågick i Malmö sparkade Häcken och Piteå i gång damernas cupfinal på Hisingen i Göteborg.

När lagen möttes på samma arena i damallsvenskan i lördags var det Piteå som inledde bäst. Men till slut vaknade Häcken och vände till en rätt klar 3–1-seger.

Nu fick Norrbottenlaget revansch.

Stannade i Göteborg

Piteå stannade i Göteborg mellan matcherna, vilket gjorde att spelarna – som till skillnad från Häckenspelarna inte är heltidsproffs – kunde ladda för finalen utan att behöva återgå till jobb eller studier.

Det var dock Häcken som inledde cupfinalen piggast. Redan efter drygt 12 minuter var det nära när Clarissa Larisey lyckades lobba bollen över utrusande Piteåmålvakten Samantha Leshnak Murphy.

Ellen Löfqvist hann dock i sista stund i kapp och rensade på mållinjen.

Lite senare prickade Alice Bergström, målskytt för Häcken i lördags, stolpen.

Även Piteå hade visserligen några bra chanser innan dödläget bröts, till exempel när Anam Imo kämpade till sig ett friläge i en tuff löpduell i första halvlek.

Men det blev väldigt mycket försvarsspel för Norrbottenlaget även i den andra halvleken.

Häcken, som inräknat tidigare klubbnamnet Göteborg FC var i femte raka cupfinalen, bet sig fast på Piteås planhalva.

Till straffsparken som avgjorde cupfinalen.

– Jag känner mig rätt tom, besviken, säger Curmark.

– Jag försökte bara täcka mitt ansikte. Jag tycker inte att det är hands.