Dahlin hjälte – MFF vann cupen efter straffdrama

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2024-05-01

Malmö FF:s målvakt Johan Dahlin tog två straffar och blev hjälte för hemmalaget i cupfinalen mot Djurgården.

Malmö FF är svenska cupmästare efter ett stort finaldrama.

Skåningarna tog hem cupguldet på hemmaplan mot Djurgården efter seger på straffar (1–1 efter ordinarie tid och förlängning).

Målvakten Johan Dahlin blev stor hjälte med två räddade straffar.

– Det var ju kul såklart, säger en glad men trött matchvinnare till SVT.

Sedan summerade Dahlin lite mer utförligt:

– Det var ju grymt tryck, bra inramning. Kanondag. Man kan väl inte önska så mycket mer än det här i en cupfinal. Det var vi som drog längsta strået i straffarna, det kan gå hur som helst när det går till straffar.

Med en i praktiken delad arena – runt 8 300 bortasupportrar på plats – bjöds det på en magnifik inramning på Eleda stadion i herrarnas final i svenska cupen mellan Malmö FF och Djurgården.

De 17 264 åskådarna på läktarna skapade en publikfest, men på planen var det länge inte alls lika bländande.

Det var chansfattigt och spelet präglades mest av hårda närkamper – precis som när MFF bortaslog Djurgården (1–0) i allsvenskan förra veckan.

Avbrott i matchen

Under första halvlek var det stundtals en rätt tråkig fotbollsmatch där spelarna hade klätt upp sig för fest i förvillande lika matchdräkter.

Drygt tio minuter in på andra halvlek avbröts matchen eftersom ett skyddsnät framför Djurgårdens klack var trasigt av okänd anledning. Spelarna återvände till sina omklädningsrum, men spelet återupptogs ungefär 20 minuter senare.

Då började det hända saker även offensivt.

Taha Ali var en succéman i fjol när MFF vann SM-guld. Denna säsong har han fått nöja sig med tre starter och tre inhopp när skåningarna vunnit sex av sex möjliga allsvenska matcher.

Nu byttes han in i den 61:a minuten – tio minuter senare gav han Malmö ledningen. Lasse Berg Johnsen slog en fin djupledsboll, Ali tog med sig bollen i steget och kunde med en läcker chipp överlista den utrusande Djurgårdsmålvakten Jacob Widell Zetterström.

Åtta minuter senare var det kvitterat. Anfallaren Deniz Hümmet är fostrad i MFF, men lämnade föreningen i slutet av 2014. Efter stopp i klubbar som franska Troyes, Gefle, Elfsborg och Kalmar hamnade han inför säsongen i Djurgården.

Nu styrde 27-åringen in 1–1 bakom MFF-målvakten Johan Dahlin efter ett fint förarbete av Tobias Gulliksen.

Dahlin MFF:s hjälte

Fler mål blev det inte under ordinarie tid – dramat fick fortsätta med förlängning över 30 minuter.

Med allt tröttare spelare blev förlängningen mest en mållös kamp och allt fick avgöras via en straffsparksläggning.

MFF-spelarna var hundraprocentiga från straffpunkten och när Johan Dahlin räddade straffar från både Haris Radetinac och Tobias Gulliksen kunde Malmö ta hem cupguldet för 16:e gången.

– Det betyder alltid mycket att vinna titlar. Det är därför vi spelar fotboll och det är därför du spelar i Malmö FF – för att vinna titlar, säger Dahlin till SVT.

Straffläggningen slutade 4–1 till MFF.