Strandhäll slår tillbaka efter VM-bild: Gör mig förbannad

Av: Adam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

”Kom igen nu Jannes gäng!” skrev idrottsminister Annika Strandhäll och la upp en bild på sig själv i Sverigetröja.

Sedan rullade de hatiska kommentarerna in.

– Det gör mig förbannad är att det finns män, för det är ju mestadels män, som tycker sig att ha rätten att hata och hota kvinnor, säger Annika Strandhäll.

Idrottsminister Annika Strandhäll la upp en bild på sig själv i Sverigetröja – fick motta sexistisk hatstorm
Foto: TWITTER
Idrottsminister Annika Strandhäll la upp en bild på sig själv i Sverigetröja – fick motta sexistisk hatstorm

Varken hovet eller regeringen är på plats i Ryssland för att följa Sveriges framfart i fotbolls-VM. Efter giftattacken mot ex-spionen Sergei Skripal i Storbritannien beslutade sig britterna för att bojkotta evenemanget och Sverige hakade på.

Idrottsminister Annika Strandhäll såg istället VAR-dramatiken, Marcus Bergs brända lägen och Andreas Granqvists nervkontroll på Tele2 Arena i Stockholm.

”Tycker sig ha rätten att hota kvinnor”

Inför premiärmatchen mot Sydkorea lade ministern upp en bild på sig själv i Sverigetröja. ”1,5 timme kvar till avspark. Kom igen nu Jannes gäng!” skrev hon på Twitter.

Inlägget fick många att se rött. Vissa såg ett tillfälle att kritisera Socialdemokraterna och regeringen – men andra svarade med könsord eller hatiska och sexistiska kommentarer.

– Tyvärr har jag blivit ganska hårdhudad. Det som dock gör mig förbannad är att det finns män, för det är ju mestadels män, som tycker sig att ha rätten att hata och hota kvinnor. Det är ett samhällsproblem som drabbar alldeles för många kvinnor idag, säger Annika Strandhäll.

Många gick också till ministerns försvar och gick i polemik med de som skrivit nedsättande kommentarer.

– Det värmer såklart. Det är viktigt att komma ihåg att även om det inte alltid känns så, så vet jag att de positiva krafterna är fler.

”Blir tufft mot Tyskland”

Annika Strandhäll säger att hatet inte kommer hindra henne från att lägga upp liknande bilder framöver.

– Vi kan inte lämna walkover till folk som vill hota och hata. För mig som minister är det viktigt att fortsätta ta debatten och lyfta våra svenska landslag i sociala medier.

Hur tror du att det går i Sverige – Tyskland?

– Det kommer bli tufft. Tyskarna är revanschsugna efter matchen mot Mexiko. Men är det något vi lärt oss av Jannes gäng så är det att man aldrig kan räkna bort dem. Fråga Italien, säger idrottsminister Annika Strandhäll.

Publicerad:

LÄS VIDARE