Här är det oktoberfest – hela sommaren

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-09

Ölet flödar när München fyller 850 år

Prost! I en biergarten är ölen god och stämningen gemytlig.

Bayerns huvudstad fyller 850 i år och festligheterna avlöser varandra med musik, teater, utställningar, opera och matfestivaler ...

Men München är i första hand ölets huvudstad, menar Aftonbladets ölexpert Göran Winbergh. Och öl ska drickas i en äkta biergarten.

Det är ofta hett i München under sommarhalvåret, flämtande inlandshett. Och inget svalkar som en kall öl.

I ölets huvudstad ligger uteserveringarna tätt så det är inga problem att släcka törsten. Men om du vill uppleva något riktigt osvenskt så sök dig till en biergarten, och de är lite svårare att hitta.

Väl där upptäcker du snabbt att det var värt den extra promenaden.

Du inträder i ett grönskande tempel med bedövande blomsterprakt och skuggande jättekastanjer. Framför dig utbreder sig hundratals – ja tusentals – rustika träbord och bänkar fyllda med sorlande gäster.

Långt ifrån en stor stark

Du slår dig ner och hinner knappt sparka av dig de svettiga sandalerna förrän du har en öl framför dig. ”Eine Mass” – ett enliterskrus med färskt öl från något av Münchens utmärkta bryggerier. Du tar en rejäl törstklunk, sluter ögonen i ren njutning och inser hur långt du är ifrån en kolsyrastickig stor stark.

Minuten senare har din bänkgranne börjat prata med dig – lite avslappnat, aningen nyfiket. Snart är du en i bordsgänget som skålar, äter och snackar. Det handlar om bayersk ”Gemütlichkeit” något du inte hittar på en stel svensk plastpub.

Tre timmar och ett antal öl senare vandrar du tillbaka ut mot det betongheta shoppingghettot. Du har begått din första biergarten, det lär inte bli din sista.

Ursprungligen jordkällare

Det finns ett 30-tal traditionella ölträdgårdar i innerstaden. Ursprungligen var de kalla jordkällare där bryggerierna förvarade sitt öl. De höga träden skyddade mot solvärmen.

I början av 1800–talet ville bryggerierna skänka ut sitt öl direkt från lagerkällarna, något som fick krogägarna att rasa då de skulle förlora kunder.

Men förslaget väckte Münchenbornas jubel så kung Ludvig I kom med en kompromiss: öl fick säljas, men ingen mat – den fick öldrickarna ta med sig själva.

I dag kan du få alldeles utmärkt taffel i en biergarten. Men den som vill – och det vill många – får ta med sig sin egen mat. Dock aldrig sitt eget dryckjom.

Följ ämnen i artikeln