Därför firas 17 maj – Syttende mai

Allt om Norges nationaldag

Uppdaterad 2019-06-10 | Publicerad 2018-05-15

Pompa ståt, flaggor och sång. Därför firas 17 maj i Norge.

Barn som viftar med norska flaggor, glädje och sång.

Den 17 maj är dagen alla norrmän firar – en tradition vi ofta märker av även här i Sverige. Inte minst på Skansen där man bjuder på traditionellt 17 maj firande.

Men varför firar egentligen norrmännen Syttende mai.

17 maj – Syttende mai

Den 17 maj firas Norges grundlagsdag. Dagen firas därför att prinsregenten Christian Frederik valdes till kung och skrev under Norges grundlag den 17 maj 1814. Senare samma år tvingades Norge att revidera lagen något och gå med i en personalunion med Sverige som varade fram till 1905 men grundlagen fick behållas och säkerställde att Norge bestod som en självständig stat under perioden. Efter att unionen upplöstes den 26 oktober 1905 har norrmännen firat Syttende mai varje år med ordentlig pompa och ståt.

Firandet är präglat av traditioner och hyllar glädjen över att vara självständiga. Runt om i Norge – och världen kan man den Syttende mai se många nationaldräkter, norska flaggor och höra nationalsången sjungas.

Börjar med en festfrukost

Syttende mai är en viktig festdag för norrmännen och den börjar ofta med en speciell festfrukost. Det är inte ovanligt att man ordnar knytkalas med grannar och vänner. På frukosten brukar det, enligt Visit Norway, bjudas på nybakat bröd, äggröra, rökt lax, och champagne för de vuxna.

17 maj-tåg

En av de viktigaste sakerna som händer under dagen är det traditionella 17 maj-tåget. Varje år går det flera tusen olika 17 maj-tåg i Norge. Barntågen har varit en tradition sedan mitten av 1800-talet. Barntågen består av marscherande musikkårer och festklädda barn som viftar med norska flaggor.

Det största tåget går genom Oslo och passerar bland annat slottet där den norska kungafamiljen vinkar från balkongen. I det stora tåget i Oslo går varje år tiotusentals personer. Tågen följer speciella rutter och är organiserade så att barnen går klassvis bakom standar. Barntåg arrangeras även i andra städer och byar i Norge och i flera städer i länder utanför Norge, bland annat i Sverige.

Mycket sång

En annan sak som tillhör det traditionella firandet är att man sjunger mycket. Framförallt den norska nationalsången ”Ja, vi elsker dette landet” men även andra sånger är vanliga att man hör under firandet. Framförallt sången ”Rødt, hvitt og blått” som för många norrmän blivit som en andra nationalsång.

Fira 17 maj på Skansen

För dig som uppleva ett traditionellt Syttende mai firande i Sverige så är Skansen ett bra ställe att bege sig till. Här hittar man, precis som i Norge, många folkdräkter, flaggor och kan njuta av sång och glädje.

I Stockholm arrangeras även ett traditionellt 17 maj-tåg som startar från Raoul Wallenbergs torg kl 15.00 och går längs Strandvägen och anländer till Skansen via Hasselbacksporten ca kl 15.30. Därefter fortsätter paraden upp till Sollidenplanen. Deltagare i festtåget har fri entré till Skansen via Hasselbacksporten.

Om du befinner dig i Norge

Om du är i Norge den Syttende mai så passa på att uppleva den härliga stämningen. Tänk bara på att vara tidigt ute om du vill ha bord på en restaurang. Många norrmän avslutar dagen med ett restaurangbesök och och det kan därför vara smart att vara tidigt ute och boka bord.

Källa: Wikipedia, Visitnorway, Skansen

Undrar du varför andra högtider firas?

Följ ämnen i artikeln