"Hemligheten är vitlök"

Uppdaterad 2019-07-12 | Publicerad 2005-10-17

Thaikockens läckraste recept på två rätter

Att laga thaimat är en konst - men en som går att lära sig.

Följ med när kocken Guy Skogberg, 25, lagar två av Thailands vanligaste rätter.

Guy Skogberg kan inte bara laga mat - han lägger upp den fint också. Till vänster pad grapaow moo, till höger pad thai.

-Min svenska styvpappa har blivit rätt bra på att laga thaimat nu. Han har hållit på i 17 år. Men mamma lagar fortfarande godare, säger Guy Skogberg med ett skratt.

Han är född i Bangkok i Thailand och flyttade till Sverige som åttaåring. I dag jobbar han som kock på thairestaurangen Sabai-Soong i Stockholm.

Vi står i köket och han häller i olja i wokpannorna.

-Hemligheten med god thaimat är olja och vitlök. Det är grunden.

Gaslågorna slickar de runda pannorna på spisen. Det luktar Thailand här inne av alla såser, grönsaker och kryddor: koriander, het basilika, citrongräs, chili"

I Thailand är maten ofta stark och det är framför allt chilin som stinger.

När Guy lagar Pad grapaow moo, en wok med fläskkött, lägger han i chilin direkt tillsammans med vitlöken.

-Det här kan vara svårt att göra hemma, säger han. Chili och värme går inte bra ihop. Det sticker i ögonen och man hostar.

Vill man ha rätterna mindre starka, väntar man med chilin.

-Jag har en liten son på ett år, så när jag lagar mat hemma lägger jag i chilin på slutet och då blir det inte alls så starkt.

Känslan av Thailand är stark när jag sitter i den thaiinredda restaurangen. Maten är ju en stor del av resupplevelsen - och den är inte längre bort än det egna köket.

Varsågod, här är Thailands två vanligaste rätter.

Pad thai

(4 personer)

Nationalrätten. Äts dagligen. God, närande och mild, i alla fall för att vara thai.

Sås:

Pad thai-sås

1/2 tamarindfrukt

2 msk vit sojasås

1 tsk thailändsk vitvinäger

3 msk socker

Wok:

1 vitlöksklyfta

Olja

4 ägg

400 g kycklingfilé/räkor/fläsk

1 påse, risnudlar ("två nävar är lagom till fyra")

Böngroddar

1 dl strimlad vitkål

1 dl hackade jordnötter

Chinese leek

(kinesisk gräslök)

Servering:

Limeklyfta

Gör så här:

1. Blötlägg tamarinden (köps torkad) och nudlarna i kallt vatten i en timme.

2. Blanda såsingredienserna i en kastrull och värm så att sockret smälter.

3. Krossa vitlöken och bryn i olja i en wokpanna. Kläck i äggen och rör runt - de ska bli som omelett ungefär. Väljer du kyckling eller fläskkött behöver de förstekas något.

4. Låt risnudlarna rinna av och blanda i woken. Rör om tills nudlarna börjar mjukna, men se upp så de inte blir för mjuka.

5. Häll i pad thai-såsen (cirka 1 dl) och sänk värmen.

6. Lägg i jordnötterna, kinesiska gräslöken och vitkålen. Rör om.

7. Servera med böngroddar på toppen och en limeklyfta.

Servera med torkad chili, socker och jordnötter vid sidan av så att gästerna får smaka sig fram.

Pad grapaow moo

(4 personer)

Pad betyder wok och moo fläsk. Finns i alla möjliga varianter. En het rätt som smakar mycket Thailand.

Du behöver:

500 g grovt malt fläskkött

Olja

1 vitlöksklyfta

Krossad chili

2 hackade gula lökar

Cirka 200 g long beans (alternativt sockerärtor) delade i femcentimetersbitar

10-20 bladbitar av het basilika (hot basil kallas även holy basil, det är inte vanlig basilika)

1,5 dl ostronsås

1/2 dl vatten

2 tsk socker

Vit soja (eller fisksås som ger mer smak)

Krossad spansk peppar (alt 1/2 strimlad röd paprika)

4 ägg

Gör så här:

1. Bryn vitlöken i olja - tillsammans med chilin om du vill ha det starkt (vänta annars). Rör ned fläskköttet och löken. Fräs ett tag.

2. Ta fram en annan panna och frityrstek äggen. Ha så mycket olja att ägget flyter, men inte sjunker. Ovansidan ska inte komma ned i oljan. Medan äggen steker fortsätter du med woken.

3. Blanda i long beans och de heta basilikabladen.

4. Blanda ned ostronsåsen och vattnet. Sockra. Smaka av med vit soja eller fisksås. Har du inte lagt i chilin förut, så gör det nu. För att få mer färg kan man lägga i spansk peppar eller röd paprika.

5. Lägg upp woken och servera med ägget ovanpå.

6. Ät med ris och grönsaker.

  De speciella matvarorna och kryddorna hittar du i asiatiska matbutiker.

Bo Svernström

Följ ämnen i artikeln