Öarna som kan ge dig ett utbrott

Uppdaterad 2017-07-31 | Publicerad 2004-06-09

Italienska Stromboli och Vulcano lockar med heta vulkaner

STROBOLI/VULCANO

Vulkaner är kanske mest förknoppade med Island.

Men även Medelhavet har sina gigantiska naturfenomen.

Resa begav sig till den eoliska övärlden och till vulkanöarna Stromboli och Vulcano för att se vulkanerna på nära håll.

Enligt sägnen uppstod både den eoliska och den lipariska övärlden när gudarna kastade ut ett gäng öar i havet. En kanske mer trolig förklaring är att öarna är en konsekvens av vulkaner gömda på Medelhavets botten som fick utbrott.

Hur det än ligger till, i dag är de eoliska öarna sju till antalet och tillhör Sicilien.

Turismen har länge frodats på dessa sju. Men även om de alla förknippas med vulkanöar är det framförallt Vulcano och Stromboli som gör skäl för namnet.

Reser sig ur havet

När båten, som tagit sig från Kalabriens västkust ut i Medelhavet, närmar sig Stromboli bjuds resenärerna på en storslagen utsikt. Hela ön ser ut som en enda stor vulkan som rest sig ur havets djup.

Efter att båten lagt till i hamnen Ficogrande går folkströmmen mot byn San Vincenza med sina smala gränder och pittoreska hus. På ön finns inga bilar, färskvattnet får fraktas från fastlandet, byn Ginosta på andra sidan ön nås bara med båt och stränderna som omger Stromboli glittrar i solljuset av svart lavasand.

Bergman blev kär på ön

Öns namn kan möjligen kännas igen efter filmen "Stromboli" eller kanske snarare för kärleksaffären mellan regissören Roberto Rossellini och Ingrid Bergman som kom att bli mer känd än själva filmen. Det hus paret bodde i under inspelningen finns fortfarande kvar.

I dag är vulkanen på Stromboli den mest aktiva i den eoliska övärlden. Det sista stora utbrottet inträffade 1930 och fick de cirka 5000 invånarna att emigrera. Idag bor endast omkring 400 personer kvar på ön.

Explosioner

Den enorma vulkanen gör sig ständigt påmind. Små explosioner från kratern sker nämligen hela tiden och ger ifrån sig mörka moln av lavarök kring toppen.

- Det är jättevackert här på kvällstid. Då ser man den röda lavan som rinner ner längs vulkanens sluttning, säger fiskaren Pippo Utano som arrangerar båtturer så att nyfikna kan se vulkanens utbrott.

Vulkanen är 925 meter hög men besökaren får bara gå upp cirka 400 meter.

Någon guide behöver man däremot inte för att besöka vulkanerna på grannön Vulcano. På öns södra del ligger Vulcano Piano, Vulcanello och Fossa di Vulcano som också kallas Gran Cratere. Den sistnämnda är den som besökaren har möjlighet att klättra upp i.

Svavelbadspölar

Vid sitt senaste utbrott i slutet av 1800-talet täpptes kratern till när lavan svalnade. För att trycket ska jämnas ut inne i vulkanen letar sig het svavelånga ut genom hål på sidorna. Ångan avger en ihärdig lukt av ruttna ägg. Lukten slår en redan innan man lägger till vid hamnen Porto di Lavente och det tar en stund att vänja sig. Vägen till Fossa di Vulcano är asfalterad och tar cirka en timme att gå.

Vulcano har även annat att bjuda på för den som besöker ön.

Bortom hamnområdet ligger svavelbadspölar som sägs kunna nå temperaturer uppemot 80 grader Celsius. Baden har blivit ett attraktivt turistmål och ska vara särskilt bra för personer med reumatisk värk och hudsjukdomar.

Snabbfakta

Guide: Vulkanöarna

Hanna Nilsson (resa@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln