Galet kul i Berlin

Uppdaterad 2011-08-30 | Publicerad 2009-09-04

– för nästan inga pengar alls!

Konst i varje gathörn, fest mitt på dagen och skön stämning.

I Berlin behöver du inte vara rik för att ha roligt.

Johanna Paues har hittat stadens galnaste gratisnöjen och testat boendet där det enda du behöver bjuda på är dig själv.

Norma från USA och Christian från Danmark har fått en idé. De ska, genom fönstret, fira ner ett meddelande skrivet på en gammal skåpdörr där de ber förbipasserande att köpa krita åt dem i kvartersbutiken.

– Vi behöver nya kritor till vår svarta tavla där vi skriver vad som är på gång i lägenheten, men ingen av oss orkar gå ner för att köpa. Vi bor ju ändå högst upp, förklarar Norma innan hon sätter sig i fönsterkarmen och börjar fira ner meddelandet.

Här bor du gratis

På högar av madrasser, kuddar, resväskor och kläder sitter andra boende i lägenheten och tittar på. Det är ljust, högt i tak och luktar nystädat trots oordningen. Efter tio minuter är kritan där, fastknuten på skåpdörren och uppdragen längs med husväggen av en lycklig Christian. Han och Norma gör high five och konstaterar att även om det säkert gått fortare att själva gå till affären var det värt besväret. Det var ju så roligt, själv står jag som ett frågetecken. Jag befinner mig på Berlins nya gratisboende Permanent Hospitality och kvällen har bara börjat.

Permanent Hospitality har funnits sedan 2009 och kom till för att resenärer över hela världen ska ha ett ställe att mötas på. Boendet är en del av Project Volunteering – ett ramverk för projekt som alla syftar till att på något sätt göra världen bättre. Till Permanent Hospitality är alla välkomna och det går lika bra att bidra med pengar som med engagemang; laga mat, städa eller ordna en workshop.

För ett par dagar sen var det Paul, 36, från Irland som berättade om sin specialitet kroppsmålning, i dag ska det hållas en musikkurs. För den som inte har något särskilt att lära ut går det bra att bara bjuda på sig själv, vara öppen och nyfiken.

Den perfekta gästen

– Resenärer är de perfekta gästerna, de vill möta andra. Vi tycker helt enkelt att människor ska kunna resa och lära sig nya saker utan att behöva ha mycket pengar, säger Lucian Cosinschi, grundaren till både Project Volunteering och Permanent Hospitality.

– Luktar den här persiljan fisk?

Jake från New York.

Det är Jake, från New York som frågar. Han har precis kommit tillbaka från den turkiska marknaden i stadsdelen Kreuzberg och står nu i det alldeles för trånga köket med säkert tjugo kartonger frukt och grönsaker omkring sig.

– Vi fick allt för femton euro! Bra va? Fast en del är ofräscht så vi måste rensa lite, fortsätter Jake medan han luktar på nästa knippe.

Han ska snart börja laga mat.

– Vi tänkte ställa ut lite möbler på gatan och äta där, så att folk som går förbi kan slå sig ner om de har lust, berättar han.

En brokig samling

Det slutar med att 25 personer slevar i sig pasta med grillade grönsaker mitt i korsningen. Hälften av middagsätarna bor i lägenheten just nu, resten är vänner, grannar och nyfikna människor från gatan.

Lucians telefon ringer.

– Skräp? Vad som helst alltså? Ok, jag ska säga det till de andra.

– Vem var det?

– Det var Vicki, en kompis. Hon och hennes polare håller på att bygga ett rymdskepp av gammalt skräp nere i Friedrichshain och i kväll ska de ha en byggfest. Tar man med sig skräp kommer man in gratis, annars kostar det tre euro, säger Lucian.

Många vill gå dit, men i sista sekund ändrar sig gruppen för att gå på en hemmafest runt hörnet i stället. På vägen dit möts vi av tre asiatiska transor, de kommer från stället vi ska till och det visar sig att festens värd, designstuderande Schnucki, är kompis med en väsentlig del av Berlins indonesiska gaycommunity.

Madrass på golvet

Partyt är av det lugna slaget, vi leker kapsyllekar, äter indonesiska dumplings och lyssnar på Britney Spears tills det är dags att gå hem och hitta något mjukt att sova på. Barnröster. Klockan är elva på morgonen. Jag masar mig upp från min spartanska, men sköna, madrass på golvet.

Pigga storfamiljen Ayres mötte vår reporter i köket.

I det pyttelilla köket, som fortfarande är fullt av disk och matrester från i går, sitter åtta barn, två föräldrar och en farfar och äter cornflakes. Det är familjen Ayres från Nya Zeeland som precis kommit hit. De är ute på en jorden-runt-resa och hittade Permanent Hospitality via Coachsurfing.org , där lägenheten är registrerad.

– Hello, säger jag.

– Hello! svarar alla barnen i kör.

De har suttit elva timmar på en buss från Riga men ser oförskämt pigga ut. Nu ska de snart gå på loppis. Själv känner jag mig som en av matresterna.

Sakta men säkert vaknar resten av lägenheten. Norma är redan igång med ett nytt projekt för dagen. Hon ska ordna ett australiensiskt beachparty och letar efter något som kan användas som badkar. Christian har redan tagit på sig badbyxorna och Timmy, som är från Australien, har fullt upp med att ringa runt till alla landsmän han känner i Berlin. Och så drar en ny dag i lägenheten igång.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

Resguider till Berlin!

Ladda ner Plus-guiden till Berlin

Beställ Lonely Planet-guiden till Berlin 200 sidor på svenska – bara 59 kr + porto!

Åka hit & runt

Flyg: Air Berlin, Germanwings, SAS och Ryanair flyger alla direkt till Berlin från Stockholm. Boka i tid så hittar du med stor sannolikhet en resa t/r under tusenlappen.

Sök flyg i Destinaitons bokningstjänst

Tåg: SJ erbjuder nattåg Malmö–Berlin. Bekvämt och miljövänligt. Läs mer på:

www.berlin-night-express.com

Buss: Flera företag, bland annat Swebus, kör buss från Sverige till Berlin. Resan tar omkring 16 timmar.

www.swebus.se

Bo

Berlin har trots sin popularitet som turiststad fortfarande bra priser på hotell och vandrarhem. Du kan utan problem hitta boenden för under 200 kr per person och natt.

Budget: Heart of Gold Hostel är ett trevligt vandrarhem med bra läge. Dubbelrum cirka 440 kr, en säng i en sovsal kostar cirka 160 kr.

www.heartofgold-hostel.de

Mellan: Circus hotell är ett helt nytt hotell med unikt designade rum och en fantastisk trevlig personal. I receptionen kan du låna laptop och filmer om Berlin utan extra kostnad. Pris från 850 kr för ett dubbelrum.

Lyx: På hotell Adlon Kempinski bor kändisarna när de besöker Berlin och hotellets fantastiskt lyxiga spa är både prinsen av Abu Dhabis och Sarah Jessica Parkers favorit. Från 2 500 kr för ett dubbelrum.

Äta & dricka

Det finns gott om bra restauranger i Berlin och prisläget är snällt. På kvarterskrogen går en middag för två inklusive alkoholhaltig dryck sällan på mer än 400 kr.

Budget: Monsieur Vuong på Alte Schönhauser Strasse 46 i Mitte är en av de bästa vietnameserna i stan. Utan tvekan. Varmrätt cirka 70 kr.

www.monsieurvuong.de

Mellan: Schneeweiss på Simplonstrasse 16 i Friedrichshain serverar riktigt bra mat i trevlig miljö. Varmrätt från cirka 120 kr.

www.schneeweiss-berlin.de

Lyx: Passa på att testa något annorlunda, restaurang Maremoto serverar så kallad metaforisk mat som förvirrar dina sinnen, men smakar gott. En 15-rätters avsmakningsmeny går på 1300 kr.

www.maremoto.de

Hitta ett prisvärt hotell i Berlin i Destinations bokningstjänst

Visste du ...

... att Berlin är en stor stad – till ytan. Om man räknar bort vattnet är den större än New York, som har mer än dubbelt så många invånare.

Johanna Paues/text & foto