Nu börjar den bästa skidtiden

Uppdaterad 2019-07-08 | Publicerad 2002-04-11

Vår betyder skönt väder, glest i backarna och lägre priser

Fjällen är bäst och billigast nu på våren.

De flesta fjällturister betraktar påsken som avslutning på säsongen.

Därför sjunker priserna, det blir glest i backarna – och med lite tur får du njuta av strålande skidåkning i vykortsväder.

Billigare, lugnare   och förhoppningsvis soligare. April är en bra månad i fjällen oavsett om man åker längd eller utför.

Det sista är förstås som alltid ett lotteri, men högtrycken brukar kunna vara stabila i april.

Snötillgången är sällan något att bekymra sig över. Visserligen får du räkna med att soliga sluttningar eller de lägst belägna backarna inte är åkbara mot slutet av april, men på kalfjället är det desto roligare.

Särskilt när nätterna är kalla och solen sedan kläcker en härlig yta av våt styrsnö – världsmästarföre även för den vingligaste skidåkare.

Sälen håller backarna öppna till 28 april och avslutar med sedvanlig partyhelg. I Funäsdalen fortsätter skidsäsongen en vecka längre och här kan du dessutom njuta av landets vackraste längdåkning uppe bland kalfjällen.

Skidåkningen i Åre sker på lite högre höjd än på andra ställen i fjällen och därför håller man också öppet längre. Liftarna är igång som vanligt fram till valborg och under helgerna ända till 12 maj. Då handlar det enbart om åkning ovan trädgränsen.

Vår nere i byn och knökfullt under Valborgshelgen, med det folkiga störtloppet Skutskjutet, tokrea i butikerna och fullt party.

Riksgränsen ligger längst i norr och stänger som vanligt sist av alla. Här snurrar liftarna ända till midsommar. Aktiviteterna har en mer äventyrlig prägel, bland annat skidåkning i midnattssolen onsdagar och fredagar från mitten av maj, och våren lockar med skidbestigning till toppar med utsikt mot Atlanten.

Ett gott råd i vårskidåkningen är att valla skidorna. Blötsnön suger på torra belag och det blir svårsvängt. Låt en proffsverkstad smälta på lite glidvalla och upplev en sensation.

Guide/Svenska fjällen

Gunnar Andersson