Hurtigruten miljösatsar – ska drivas på död fisk

Fiskrens i tanken – framtidens miljövänliga drivmedel?

Hurtigruten satsar 7 miljarder norska på miljövänliga drivmedel. Bland annat ska fartygen drivas på död fisk.
Hurtigruten satsar 7 miljarder norska på miljövänliga drivmedel. Bland annat ska fartygen drivas på död fisk.

Norska rederiet Hurtigruten satsar nu på grönare drivmedel till sina fartyg, skriver Dagens Industri.
En del av kryssarna ska byggas om till hybrider som bland annat drivs på död fisk.

Den enes död är den andres bröd. Talesättet får här ytterligare en makaber dimension.

Samtidigt som fiskar dör i tusental på grund av oljeutsläpp siktar nu Hurtigruten in sig på att driva fram sina populära kryssningsfartyg – med hjälp av just död fisk. Det rapporterar Dagens Industri.

Fram till 2021 planerar det norska rederiet att bygga om sex av sina befintliga fartyg till hybridkryssningar som drivs på både el och biogas. Biogas som bland annat består av restprodukter från fiskodling.

– Biogas är det mest miljövänliga drivmedlet som finns i dag. Medan de flesta av våra konkurrenter fortsätter att segla på förorenande olja ska våra skepp bokstavligt talat drivas av naturen, säger Rune Thomas Ege, kommunikationschef på Hurtigruten, till DI.

Rune Thomas Ege, kommunikationschef på Hurtigruten.
Rune Thomas Ege, kommunikationschef på Hurtigruten.

Redan nästa år räknar företaget dessutom med att sjösätta helt nya hybridfartyg, som drivs på el och diesel. Satsningen, som ska minska rederiets utsläpp med 20 procent, ska kosta hela sju miljarder norska kronor. Målet är att så småningom helt övergå till fossilfria bränslen.

– Vi ser det som en nödvändig förnyelse. Våra båtar verkar i sårbara områden och vi vill påverka miljön så lite som möjligt. Genom den här förnyelsen blir Hurtigruten världens mest miljövänliga kryssningsrederi, säger Rune Thomas Ege, Hurtigruten, till DI.

Publisert:

LÄS VIDARE