Semesterö minskade sina utsläpp med 78 procent

Publicerad 2019-11-24

Ön Lidö omvandlades till ett experiment för hållbarhet.

Mycket går att göra för klimatet med de lösningar som finns redan i dag, det visar ett experiment från i somras som utfördes på Lidö. Under ett år minskade öns utsläpp med 78 procent.

– Den svenska skärgården har länge varit en symbol för vacker natur och hållbar livsstil, vi ville bidra till det arvet.

Ön Lidö ligger i Stockholms norra skärgård, och ön har på 12 månader lyckats minska sina utsläpp med 78 procent. Det är projektet Zero Island som ligger bakom minskningen, genomfört av förnybara bränslebolaget Neste.

– Målet var att visa hur man redan idag, med befintliga lösningar som finns tillgängliga för alla vanliga hushåll, kan minska utsläppen drastiskt. Vi vill visa hur enkelt och tillgängligt det kan vara att minska sina utsläpp, säger Sirpa Tuomi, marknadsföringschef vid Neste.

Målet med projektet var att minska utsläppen utan att kompromissa med upplevelsen för öns besökare. Framför allt under sommaren besöks ön av allt från Stockholmare som vill slippa storstaden till mer långväga turister.

– Den svenska skärgården har länge varit en symbol för vacker natur och hållbar livsstil, vi ville bidra till det arvet.

Besökarna på ön har varit nyfikna och positiva.

Positiva reaktioner

Zero Island var ett projekt som genomfördes i samarbete med Olle Tejle och Hugo Olofsson som driver besöksnäringen på Lidö. Det man gjorde var bland annat att byta ut fordonens drivmedel, byta till fossilfri el, byta ut system för värme och belysning, och ändra värdshusets meny. Totalt genomfördes 18 förändringar. Enligt entreprenörerna på ön mottogs projektet positivt av besökarna.

– Vi har haft även utländska turister och journalister på Lidö under säsongen som var väldigt nyfikna på vad vi gjort med Zero Island-projektet. Sverige har ju generellt ett gott rykte som land när det kommer till hållbarhet och miljötänk, säger Sirpa Tuomi.

Projektet Zero Island är nu över, men förändringarna som genomfördes finns kvar på ön.

– De lösningar som vi har installerat på ön kommer såklart att finnas kvar och hjälpa Olle och Hugo där att fortsätta att erbjuda en mer hållbar semesterdestination.

Hoppas att fler tar till sig förändringarna

Experimentet på Lidö visade att mycket går att göra med lösningar som finns tillgängliga i dag. Förutom att utsläppen sänktes med 78 procent så klimatkompensedade man för resten, så att ön blev klimatneutral. Nu hoppas Neste att fler ska ta till sig förändringarna och exempelvis börja äta mindre kött, mer säsongsanpassat och byta ut till mer miljövänliga drivmedel.

– De lösningar vi har använt är något som vi hoppas att många fler vill ta till sig i sin vardag och kan såklart skalas upp den vägen. Neste planerar dock i nuläget inget liknande projekt med just en avgränsad plats där vi tar den typen av helhetsgrepp. Men vårt arbete för en mer hållbar framtid är en del av vår verksamhet och den fortsätter såklart, säger Sirpa Tuomi.

Bland annat byggde man en park för solceller på ön.

Fakta: så påverkades utsläppen

  • Utsläpp från driften av byggnader minskade med 94 procent
    Hus och stugor på ön utrustades med en rad energibesparande åtgärder, som särskilda draperier som effektivt reglerar inomhustemperatur, till olika typer av värmepumpar. Dessa tillsammans minskade utsläppen från uppvärmning med 99 procent. Alla faciliteter bytte till LED-belysning och fossilfri elektricitet, ungefär 25 procent av denna kom från öns egen nyinstallerade park med solceller.
  • Utsläpp från transporter minskade med 70 procent
    För att minska påverkan av transporter började vägfordon och färjorna till Zero Island använda Neste MY Förnybar Diesel. Gjord på 100 procent förnybara råvaror i form av avfall och restprodukter är bränslet fossilfritt och utsläppen är upp till 90 procent lägre jämfört med fossil diesel. Effekten av bränslebytet på Zero Island blev 70 procent lägre utsläpp från transporter.
  • Utsläpp från mat sänktes med 48 procent
    Som en del av experimentet med Zero Island började man i restaurangen på Lidö erbjuda en ny typ av trerättersmeny, utformad för att orsaka så lite utsläpp som möjligt. Genom att utgå från närodlade grönsaker och lokalt fångad fisk och använda råvarorna så effektivt som möjligt hade denna meny 74 procent lägre utsläpp jämfört med tidigare alternativ. Till restaurangens gasspis ersattes den fossila gasen med biogas, vilket minskade utsläppen med hälften.

Källa: Neste