Stor polisinsats kring SD-möte – hotellet skyddas med taggtråd

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2015-11-27

LUND. Säkerheten är rigorös kring Sverigedemokraternas landsdagar.

Under lördagen får ombuden inte lämna hotellet då en motdemonstration med syfte att stoppa evenemanget hålls i centrala Lund.

– Det finns människor som vi vet förbereder protestaktioner, säger Ewa-Gun Westford, kommunikationsansvarig hos Skånepolisen.

När SD håller sina landsdagar på ett hotell i Lund är säkerheten kring evenemanget påtaglig. Utanför byggnaden har polisen ställt upp stängsel och spärrat av med concertinatråd, en slags taggtråd med knivskarpa blad. Man kontrollerar alla som ska in på området.

Ewa-Gun Westford, kommunikationsansvarig hos Skånepolisen, säger att man har spärrat av ett "ganska stort område" och att polisinsatsen är stor.

– Vi säger inte hur många vi är, men vi har en stor insats eftersom läget är som det är. Vi har förhöjt säkerhetläge överlag och en generell hotbild genom olika upprop på sociala medier. Det finns människor som vi vet förbereder protestaktioner, säger hon.

Planerad motdemonstration

Via sociala medier har grupper kallat till en demonstration i centrala Lund under lördagen vars syfte är att stoppa SD:s landsdagar. På grund av det upptrissade läget har polisen höjt sin synlighet i staden.

– Det handlar om den generellt förhöjda situationen som vi befinner oss i och det ansträngda politiska läget vi måste anpassa oss efter. Därför har vi spärrat av så pass att vi anser att vi kan sköta vår arbetsuppgift. Vi samverkar med hotellet och Lunds kommun och med Sverigedemokraterna. Grunden är yttrandefriheten, det är tillåtet att ha opinionsyttringar mot också att ha sina landsdagar, säger Ewa-Gun Westford.

Lördagens motdemonstration påverkar också ombuden på SD:s landsdagar som blivit tillsagda att inte lämna området på hela lördagen.

Ombuden tvingas hålla sig inne

SD:s säkerhetschef Bengt Malmberg säger att partiombuden kommer att hålla sig inne på hotellet.

– Vi har förberett säkerhetsarbetet under lång tid och har ett bra samarbete med både Säpo och polisen. Vi har haft en dragning med polisen och de har koll på läget. Vi håller oss här inne i morgon på grund av demonstrationen och är inte oroliga, säger han.