”Räknar med att S tappar 5-10 procent”

Publicerad 2011-10-14

Statsvetare om beskedet att Juholt sitter kvar - trots kritiken

Stig Björn Ljunggren.

Håkan Juholt har en hel del förtroendebyggande arbete framför sig efter beskedet att han sitter kvar som ordförande för Socialdemokraterna.

Så här säger tre statsvetare om hans chanser att vända de vikande opinionssiffrorna.

Jenny Madestam

Vad innebär det att han sitter kvar?

– Det innebär att han får en chans att rehabilitera sig. Han får så att säga en villkorlig dom, en andra chans istället för att hoppa av i panik, säger socialdemokratiske statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

– Det innebär att han måste börja med att arbeta för att få stöd internt i partiet, och att ena partiet. Och så måste han övertyga väljarna om att det här var rätt beslut. Men det innebär också att partiet slipper den arbetsamma processen med att utse en ny partiordförande, säger Jenny Madestam, statsvetare på Stockholms universitet.

– Jag tror att det här var det bästa beslutet som partiet kunde ta under rådande omständigheter, att försöka lägga det här bakom sig och koncentrera sig på politiken. Men hur det går är fortfarande en öppen fråga, säger Ulf Bjereld, socialdemokratisk statsvetare på Göteborgs universitet.
 

Kommer han att klara att återställa förtroendet?

– Nej, det kommer inte att funka. Han får inte fler chanser att göra ett första intryck. Å andra sidan har vi experter haft fel förr. Vi har ju en LO-ordförande som vi tidigare räknat ut men som klarat att sitta kvar mot alla odds. Dessutom har Håkan Juholt nu för första gången visat prov på riktiga ledaregenskaper, säger Stig-Björn Ljunggren.

– Det kan bli svårt. Ha måste visa internt att han är en ledare att lita på. Sen handlar det om att övertyga väljarna. Den här typen ekonomiska skandaler har en tendens att leva kvar i folkminnet, som en sten i skon som skaver, ungefär som det gjorde för Mona Sahlin, säger Jenny Madestam.

– Inte på kort sikt, men kanske på lång sikt även om uppförsbacken är brant. Det är två grupper han måste vinna över på sin sida, dels väljarna, dels sina egna partikamrater som ska arbeta tillsammans med honom under de närmaste åren för att försöka vinna nästa val, säger Ulf Bjereld.

Vad innebär det här för valet 2014?

– Inte ett dugg. Det är så långt dit så det kommer att hända otroligt mycket innan dess. Taket kommer att ramla ner på Grekland, banker kommer att gå omkull och ge känningar även i Sverige, vi har en regering med interna problem och ett handelskrig mellan USA och Kina under uppsegling. Men helt klart är att det här inte gjort det lättare för socialdemokraterna. De kommer säkert att ha tappat 5-10 procent i nästa opinionsundersökning. Men sen är det bara att slå sig tillbaka, bli en ny comeback kid, säger Stig-Björn Ljunggren.

– Det är klart att de försämrar chanserna, men ingenting är ju kört för evigt. För att ha en chans måste han lyckas få stöd internt och lyckas ena partiet, och uppdatera politiken till vad väljarna vill ha och få ut det budskapet. Det kan nog vara en god idé för honom att bredda ledargarnityret nu när hans eget förtroende är lite naggat i kanten, säger Jenny Madestam.

– Chanserna är bättre än de hade varit om man valt en annan lösning, även om läget naturligtvis inte är bra just nu. Men det är alldeles för tidigt att räkna ut partiet redan nu. Det skulle ju mycket väl kunna bli som i Danmark, där socialdemokraterna backade i senaste valet men ändå kunde bilda en koalitionsregering, säger Ulf Bjereld.

Här kan du följa Twitterflödet om Juholts kris: