M-ledaren hedrade offren i Trollhättan

Uppdaterad 2015-11-05 | Publicerad 2015-11-04

Anna Kinberg Batra

M-ledaren Anna Kinberg Batra besökte i dag Trollhättan för att hedra offren som dog på Kronans skola.

Samtidigt varnar hon för ett allt hårdare samtalsklimat i Sverige.

– Jag tycker det finns skäl att vara orolig för klimatet inte minst på nätet och i sociala medier, säger hon.

Knappt två veckor har gått sedan dådet i Trollhättan där Anton Lundin Pettersson, 21, tog sig in på Kronans skola och mördade elevassistenten Lavin Eskandar, 20, och eleven Ahmed Hassan, 15.

Redan samma dag begav sig statsminister Stefan Löfven (S) till orten för att hedra offren och veckan efter åkte utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) dit. I dag besökte oppositionsledaren Anna Kinberg Batra (M) Trollhättan för att träffa företrädare för kommunen och tända ett ljus vid skolan.

– Jag ville åka dit för att visa respekt för de som bor här och som har drabbats av det här fruktansvärda dådet. Jag ville också se och känna på plats hur Trollhättan har agerat och reagerat efter det som har hänt, säger hon.

Hyllar staden

Som så många andra säger M-ledaren att hon blev förfärad när hon fick reda på vad som hänt.

– Jag tror hela landet reagerade och jag tror att alla som är föräldrar snabbt kan förstå, men ändå inte, vilken fasa det måste vara att vara orolig för sina barn och inte få hem dem på kvällen.

Kinberg Batra hyllar samtidigt polisen, personalen på skolan, kommunen och civilsamhället som hon menar alla spelat viktiga roller efter dådet.

– Hela samhället är engagerat i att skolan måste kunna vara en trygg plats och Trollhättan måste kunna vara ett tryggt samhälle. Det verkar heller inte ha blivit något politiskt konfliktsökande i kommunen.

Strax efter dådet hörde Kinberg Batra av sig till Stefan Löfven och berömde honom för hur han agerat. Hon menar att det inte är en fråga som det ska bråkas om.

– Alla har också ett ansvar för att vi ska ha ett samhällsklimat som inte är alldeles för hätskt och hatiskt. För det spelar också roll när människor till exempel radikaliseras.

”Måste finnas tillräckliga polisresurser”

Hon menar samtidigt att det finns skäl att vara orolig för samtalsklimatet i dag, inte minst på nätet.

– Det var ju i den miljön som den här gärningsmannen hade förberett det här dådet. Vi behöver ha möjlighet för polisen att agera och bevaka i nätmiljöer och sociala medider. Där blir klimatet lätt alldeles för hätskt, det kan bli farligt. Vi måste alltid försvara att skolan ska kunna vara en trygg plats och samhället ska kunna vara öppet. Samtidigt måste vi se till att kunna ha tillräckliga polisresurser och möjligheter att bevaka extrema miljöer även på nätet